mandag den 8. juni 2015

Buksbom planter i hundredevis

Det er ikke en overdrivelse

Der er omkring 1000 nye planter. For de af Jer som har været med længst, vil kunne erindre at jeg i sensommeren 2013, klippede hen ved 1000 stiklinger af buksbom. Se her
De skulle bruges i en fremtidig have, den have vi håbede at ville få en gang. Vi boede stadig i den lille rækkehushave, så alle stiklingerne kom  i trækasser.

1000 stiklinger og lidt til september 2013
Sidste år kunne jeg se at de havde slået rod, men haven havde vi kun lige erhvervet os, og der var ingen mulighed for at plante dem ud.


Dette har ikke ændret sig, men nu skal de ud, så alle ledige pladser må tages i brug. Her er et bed på 2x2m med ca, 250 planter. Omkring 90-95 % succes har jeg haft.
Hvad kræver det ? Tålmodighed, og at man husker at vande sine kasser. Det vil også være muligt at stikke direkte i jorden i et forberedt bed, dette har jeg dog ikke prøvet. Her er det vigtigt at huske at det skal være i skygge, fx nordsiden af huset.

ca. 300 små planter, eller det samme som godt 35 meter færdig hæk om 5 år.
Det tager ca 12-16 mdr før man kan være sikker på at de har dannet rødder, hellere vente lidt end at trække i dem for tidligt.
Beholdningen er nu ca. 1500 planter i varierende størrelser og sorter, jeg kunne nemt bruge 1000 mere !!

Det er den bedste tid nu herude, i haverne, med sjælen som co-gardener.

17 kommentarer:

Heike Ebner-Therkelsen sagde ...

Sikke et arbejde. Det kræver virkelig en tålmodig mand. Hatten af for dig.
Hilsen Heike

Frede sagde ...

Det kan man vist godt kalde industrielle mængder! Du har været fremsynet, og det er jeg sikker på lønner sig! Pøj pøj med alle dine små planter.

Jette sagde ...

Godaften Henrik.Lad os håbe at tålmodighed lønner sig.
Imponerende antal stiklinger...........men kan sagtens se lange rækker af fine små buskbomhække.
Er meget glad for min små hække.
God aften Jette

Min Kolonihave- Casa Asti sagde ...

Hej Henrik, hvor er du altså bare god. Sådan og så laver vi da lige lidt ny hæk, hvis vi skulle finde på at købe et hus...eller, nu bliver vi nød til at købet et hus for nu er hækken sat :o)))
Og samtidig med at du pudser vægge osv. Så har du også lige overskud til at holde liv i hækplanterne og nurse dem lidt. Du er altså fantastisk :o)

Høneballehaven sagde ...

Godt de lykkedes, jeg kan godt huske, da du lavede dem.
Ja det er den bedste tid nu, helt enig.

Malene, Lad Romantikken Blomstre sagde ...

Hej Henrik.
Fedt du lykkedes med at få lavet SÅ mange stiklinger. Jeg vil også prøve at lave nogle flere buksbom-stiklinge igen i år, for jeg er helt enig; man kan ikke få for mange. Og jo slet ikke, når man også gerne vil have nogle hække.
Venlig hilsen
Malene

Esther - Ildkattens Scriptorium sagde ...

Imponerende arbejde.

Jeg har også lavet buksbomstiklinge....dog i noget mindre antal. Har desværre ikke plads til dem i skyggen, så de står i mistbænken stik syd...meeen der står nu et højbed foran.

Jeg forsøger at huske at være flittig med haveslangen, så må jeg se om det går. Hvis ikke, må jeg bare lave nogle andre næste gang hækken klippes. På det tidspunkt er den anden mistbænk, som står noget mere i skygge, nok også "ledig"...det kan jeg da håbe...haha.

Fru Friis sagde ...

Imponerende buksbom gartneri, du har gang i. Det bliver en fest den dag, du kan plante dem omkring et varigt bed - og du er jo godt på vej. :o)

Ninas have sagde ...

Wauw. Hvor er det imponerende. Jeg glæder mig til at se billeder, når det bliver til hække.
Jeg har tænkt mig at så en masse stauder, når min have dukker op (november er stadigvæk et bud på en tidshorisont) men måske skulle jeg overveje, at tage stiklinger også.

Claus Hørlyck sagde ...

Det er jo helt vanvittigt...flot :-)
Hilsen Claus Hørlyck

Henrik sagde ...

Hej Jette. Ja Buksbom er en skøn plante, grøn, arkitektonisk og normalt uproblematisk. Lige bortset fra visnesygen...

Henrik sagde ...

Jeg er sikker på der også er plads til buksbom i dit Casa Asti, måske ved orangeriet. Vi har virkelig haft fokus på at vi ville have en større have, og derved behov for mange planter.

Lisbeth sagde ...

Flot klaret! Det er genialt at lave sine hækplanter eller buske selv, hvis man har tålmodighed. Jeg har lavet nogle buske af min storbladede hæk, men havde ikke tålmodighed til at lave småplanter til de hække jeg har, så dem har jeg købt.
Det er godt at I har plads til at slå planterne ned for der er grænser for hvor godt de har det i kasser i længere tid.

Henrik sagde ...

Hej Esther, Tålmodighed er koden her, og vand. Ellers hvis mistbænken er i solen, så lav en kasse og stil den på nordsiden. Jeg har tidligere også brugt at par kasser fra Årstiderne, hvis du kan få fat i et par stykker.

Hej Claus, tak skal du have, og jo det er nok lidt vandvittigt, men buksbom er dyre i store mængder, og man risikerer at få sygdomme udefra...

Hej Nina. Lav du endelig en række planter, man får dem hurtigt brugt. At vente på en nye have er en stor glæde, men også en lidt langvarig oplevelse...

Henrik

Maria - Den eksperimenterende have sagde ...

Sikke en tålmodighed. Du er virkelig målrettet. Det er meget inspirerende at følge med.

Du spurgte mig engang om jeg ikke har for meget udluftning i mit væksthus. Jeg har nogle stykker træ, som jeg kan ligge op under taget og på den måde regulere varmen. Om vinteren er de altid taget ned, så der er meget udluftning. Jeg har ingen problemer med fugt og svamp mm. En dag må jeg lave et indlæg om dette.

Hilsen Maria

Henrik sagde ...

Hej Maria. Det var jo gode nyheder, for jeg har tænk lidt i samme retning med mit "franske drivhus" det som jeg begyndte på for 2 år siden og bare mangler at sætte op på det rigtige sted i haven.
Venligst
Henrik

Lone sagde ...

Kære Henrik

Ret imponerende med alle de stiklinger. Jeg håber søreme at de bliver til sunde og raske planter. Buksbom er bare noget af det smukkeste i haven. Jeg har desværre smidt lidt ud pga. svampen der hærger! Så jeg håber du går helt fri af den! Det kunne da være så sejt med haven buksbomhave, med hjemmelavede planter!!

God arbejdslyst, du gæve!
Lone