søndag den 13. juli 2014

Lavendel harlekin

Nu har de fundet deres plads.


Alle mine 62 forskellige lavendelsorter, har fået plads i dette harlekin parterre. Italiensk renæssancehave møder det enkle i den provencalske fortolkning.


Det består af 4 bede i klassisk korsform med den runde midte. 11m x 6 m Det har krævet mod at beslutte hvilken form der ville være bedst egnet, da de 62 sorter har forskellige vækstformer, højder og farver. Tillige begynder de ikke at blomstre samtidigt, men forskudt.


Jeg har plantet 2 af hver sort, så vidt jeg havde dem, og i spejl af hinanden.
For at skabe en smule ro, har jeg plantet yderligere flere af samme sort (Provence og Grosso)  i hvert bed, Disse to er meget lange i deres blomstring.
Som erstatning for Italienske søjlecypresser har jeg plantet 2,40 meter høje Thujaer Smaragd, de er fuldt hårdfør og bliver vist et sted imellem 4-6 meter høje. De kan klippes tæt og skyder igen fra gammelt ved.
I de øvrige hjørner buksbom som er klippet runde.


Der kommer jo til at gå endnu 2 år før planterne begynder at kunne udfylde bedet. Lige nu ligger det sådan lidt i ingen ting, men efterhånden som der kommer flere haverum, vil det komme til at tage sig rigtigt ud. På højen påtænker vi at bygge en en form for pavillon, både som point de vue, og som opholdssted. Tempel, octagon, eller rotunde det har vi endnu ikke besluttet.


Måske et rundt spejlbassin i midten, evt med en pumpe. Der er mange muligheder for at udvide
De franske vaser skal ikke blive i beddet på sigt, i hvert fald ikke på denne måde.

16 kommentarer:

Lise Sørensen sagde ...

Det ser rigtig godt ud.De høje Thuja giver området karakter.Jeg anede ikke at der findes så mange forskellige lavendler.Glæder mig til at følge bedets udvikling og se lavendlerne i blomst.

Vivi sagde ...

Det ser godt ud :-)
Der vil altid gå et par år før et bed lukker til, men nu har du plantet, og det hele er på vej.
Thuja Smagrad er et godt valg, de bliver høje, slanke og flotte. Du har jo valgt ret store planter, så de syner allerede af noget, nu skal de bare holdes vandet, så de får ordentlig fat.

Anne sagde ...

Huset er jo bare skønt og din have kommer jo til at ligne en million.
Ih det dufter sikkert himmelsk at plante alle disse skønne planter.
Det ser allerede ud af noget. Spændende at følge jeres projekt.

Høneballehaven sagde ...

Det ser allerede flot ud, der er nok at se til med bede og beslutninger.
Held og lykke med projektet

Susanne Jensen sagde ...

Hvor ser det bare godt ud! Spændende og anderledes! Det lyder også som en god idé med alle de forskellige lavendler - meget fransk, og de stedsegrønne giver ro og harmoni. Jeg følger spændt med på sidelinjen!

Henrik sagde ...

Hej lise. Tror heller ikke selv jeg var klar over hvor mange forskellige sorter jeg havde efterhånden, og der kommer hele tiden flere til. Mest hybrider tror jeg.

Henrik sagde ...

Vivi du kender jo om nogen til det med omlægning af have...tror du der findes bedre måder til bede end et helt spadestik dybt i græsset. Det er godt nok tungt arbejde.

Henrik sagde ...

Tak for millionen, kunne egentligt godt bruge sådan en i haven. Den skulle nok hurtigt blive omsat til træer, sandstensfliser, antikkemarmor fragmenter samt det skønneste franske smedejernsorangeri.

Sussi.Sussinghurst sagde ...

nøøøøj, fantastisk - jeg håber at jeg lever så længe ;-) at det hele når at gro lidt på plads - og at du så arrangerer åben have, for den kommende have - DEN vil jeg vel nok gerne se - der tegner sig allerede nu en skønt billede - rigtig meget held og lykke med projekterne

Kjeld Slot sagde ...

Hej Henrik
Det er en fornøjelse at se de første linjer tegne sig i din have i 3D. det bliver et scoop. Jeg anede ikke at Thuja Smaragd skyder på gamle grene. Jeg har altid lært at thujahækken ikke kan klippes ind til gammelt ved, da den herved forbliver hullet. og det mener jeg også at have set en haveejer bakse med igennem ti år før han tog konsekvensen og gravede den gamle thujahæk op og herefter plantede en ny hæk. men det er måske anderledes med sorten Smaragd?
Jeg vil også med når du inviterer på havevandring :-)
bedste havehilsener
Kjeld

Kjeld Slot sagde ...

ps:
Hvor skal du have opført den lange provencalske pergola!?
/Kjeld

Henrik sagde ...

Åh kjeld du kan læse mine tanker, den er jeg igang med planlægningen af og jeg kan love den bliver lang, ca. 22 meter....

Henrik sagde ...

Det med thujaen er noget jeg har søgt og læst på diverse fora og blandt producenter, hvor meget deres potentiale er ved jeg ikke. Men de skulle være gode til at tåle en tæt klipning. Jeg ved ikke om jeg ville turde invitere en rigtig prof til havevandring...men vil da tage chancen til den tid.

Mathias Emil sagde ...

Hej Henrik,
Det er så flot med de lange kig, og jeg er sikker på, at det bliver vildt flot i din have med tiden! Og 62 forskellige lavendelsorter, skriver du? Det lyder da helt vildt! Jeg ejer kun én og den er blå. Men ved, at der også findes en hvid og vist nok en rosa. Den hvide synes jeg er ganske smuk.
Rigtig god sommer fortsat,
Dbh Mathias

Frøken Solhat sagde ...

Jeg kan sørme godt forstå at hjertet falder til ro på jeres helt vidunderlige "Franske" landsted - ahhhh men, hvor der sker ting og sager i haven. You blow my mind away....for ih guder hvor bliver der skønt.

Helt klart at et vandspejl må finde sin plads i det der bliver nok Danmarks smukkest harlekinstæppe af lavendel.

I HAVEN HOS ♥ EVIGGLADE sagde ...

Mit hjerte hoppede lige lidt da jeg så en film for mit indre øje. Hus, have og have som i Provence. Du er godt nok en heldig mand Henrik :)