lørdag den 7. november 2015

Så sker der lidt i haven

Efterårstid er plantetid.

Hække skaber rum, som vægge i et hus. Især i den sydfranske haver er der mange haverum, rum til forskellige tider på dagen, eller året. Sydvendte til frokosten om vinteren på terrassen juledag, eller i det tidlige forår. En overdækket øst eller nordvendt terrasse, med frodige grønne planter, som hortesia er en absolut nødvendighed. Den sydfranske sol er ubarmhjertig om sommeren, en tilstand vi dog sjældent finder i Danmark. For os vil den sydvestvendte terrasse nok være at foretrække.


Nr 2 den eksotiske have

Vi er gået i gang med haverummet til den eksotiske have, dvs. her er klimakontrol altafgørende. Der skal hække til, som giver læ i vækstsæsonen. Men samtidig tillader den kolde luft at sive væk i ydersæsonen, så der ikke opstår et kuldehul. Bøgehækken opfylder den dobbelt funktion, med sine raslende blade om vinteren som giver læ, men ikke turbulens.


November, nu i solskin


Nogen vælger bøg, fordi den kun skal klippes 1 gang ! Men vi ønsker stramme hække, så det bliver noget med 2-3 gange. Dette skulle gerne resultere i flere forgreninger, mindre blade og en smuk stam hæk.

Her er der fjernet tørv, så der kan laves fundament og underlag til drivhus


I dette haverum, skal jeg have opsat mit franske drivhus, det skulle gerne ligge midt i denne "eksotiske" have omgivet af frodige vækster.
Om græsset skal fjernes, vil tiden vise, måske det er bedre at bevare græsset ? Det vil i hvert flad ændre meget på rummet.

Billedet er fra prøveopstilling i vores gamle have. 
Hostaer, bregner, bronzeblad, gingo, bambus, crocosmia, dahlia samt mange flere står på ønskelisten. Jorden er som resten i haven muld og ler, der bliver noget af en opgave at blande grus og sten i til nogle af væksterne. Ellers må vi jo vælge planter der trives i den tunge jord.

Rosa Awakening
L x intermedia "Grosso"
 Der er stadig blomster i haven, og knopper på vej.

19 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Det ser flot og enkelt ud med bøgehækken rundt om de stedsegrønne. Spændende drivhus ikke som dem andre har.

Anette Nielsen sagde ...

Hej Henrik!
Har lige læst jeres have historie, det gør det du viser i dag utrolig spændende, sætter det i perspektiv. Lækkert drivhus!
Hilsen Anette

Lisbeth sagde ...

Det giver en god rumfornemmelse at få selv en lille hæk op. Bøg er fortrinlig og også smuk om vinteren og så vokser den hurtigt, så det varer ikke længe før den er oppe. Jeg tager hatten af for den energi I besidder, det er utrolig hårdt at være igang både inde og ude, men det bliver godt en dag! Tænk når I sidder der på terrassen en sommeraften og lytter til børnenes leg og latter:-)
P.S. skal de slet ikke have en gynge et sted?

Min Kolonihave- Casa Asti sagde ...

Hej Henrik, hold nu fast mand- det bliver så flot med de stramme linjer og så dit ovefede drivhus.
Jeres stil den er så lækker og viser at i så sikre i jeres smag og mål.
Hold nu op hvor jeg glæder mig til at se det Franske paradis når engang det bliver åbnet for offentligheden :o))
Forsat god søndag fra Linda

Henrik Eriksen sagde ...

Hej Lisbeth, vi tænker hele tiden på at det bliver en smuk have, og så hjælper det på kræfterne. Men det er en lang proces, men det skal jo være lyst og glæde. De stakkels børn har skam fået en gynge, købt. Ikke hjemmelavet desværre.
Venligst
Henrik

Vivi sagde ...

Hold da helt op hvor i knokler.
Det er jo et kæmpe arbejd i er i gang med i forhold til huset, og så har i endda overskud til at få lavet lidt i haven :-)
Haven har allerede udviklet sig en del siden i overtog huset, og jeg er ikke i tvivl om, at det nok skal blive rigtig godt, efterhånden som projektet skrider frem :-)
Fortsat god arbejdslyst både ude og inde :-)

Jette sagde ...

Godaften Henrik.Hvor er det dejligt at i også har oveskud til at anlægge noget af haven..............jeg er sikker på at den bliver et lille stykke Frankrig.
Glæder mig meget til at se den vokse til.
Og når så dit flotte drivhus og hækkene kommer på plads.Ja !!! så begynder det hele at ligne noget.
God søndag knus Jette

Nygaarddn sagde ...

Hejsa,
hvor er det spændende at anlægge fransk have i DK.
Det er ikke set så ofte, en åben have kunne da være hyggeligt....blot en idé :-)
Mvh. Nygaard

Henrik Eriksen sagde ...

Hej Nygaard. Velkommen til verden af have bloggere. Jo vi skal nok holde åben have, en gang når der er noget at kigge på. Måske med lidt held og hårdt arbejde, sommer 2017, det bliver vanskeligt før. Medmindre I alle ønsker at betræde en have under opbygning i den helt spæde fase.
Venligst
Henrik

Esther - Ildkattens Scriptorium sagde ...

Det lyder alt sammen så spændende hvad I har gang i. Fantastisk drivhus og glæder mig meget til at se haverummene med stramt klippede hække.

Hække betyder rigtig meget for en have. Jeg har også hække omkring mange af bedene, buksbom. Selvom de kun er 20-25 cm høje er virkningen fantastisk, især når de lige er blevet klippet.

En rose mere, tak sagde ...

Hold da op. I har gang i meget. Det bliver spændende.
jeg er selv ved at kigge på drivhus. Må jeg spørge, hvor jeres er fra?

Henrik Eriksen sagde ...

En rose mere. Drivhuset har jeg selv bygget, der findes ikke noget på det danske marked i denne arkitektur. Mange i alu, få i træ. Fx drivhussnedkeren. Modellen findes i Frankrig, i den ekslusive ende af skalaen. Desværre.
Venligst
Henrik

Henrik Havehjerne sagde ...

Hej Henrik
Synes godt nok I rykker nu! Spændende haveplan, der er lagt op til masser af oplevelser og forskellige sanseindtryk, når man vandrer fra det ene rum til det andet. Og når "væggene" kommer op bliver strukturen hurtigt synlig. PS - dejligt at gense drivhuset - håber det klarer sig gennem opmagasineringen.
Mvh Havehjernen

Bruuns Have sagde ...

Hej Henrik
Skøn have arkitektur og en dejlig vision at føre ud i livet :-). Det med rummene og hækkene bliver så godt, vi har selv en masse rum og hække, dog er det hele ikke så stramt opbygget. Da vi startede på haven, var ungerne lige flyttet hjemmefra og vi regnede da slet ikke med at haven skulle ende der hvor den er i dag, men vi laver forsat om og er faktisk godt tilfredse. Din have, vision og alder hænger godt sammen, så du kan nå langt, tegningen ser ihvertfald spændende ud, så jeg vil glæde mig til at følge dens vej. Har kun været på din blog et par gange, men tror da at jeg må komme lidt oftere, men ved ikke om du kender det, at det er svært at nå alt, når haven har førsteprioritet. Forsat god arbejdslyst :-), kh Margit

Henrik Eriksen sagde ...

Hej Vivi. Knokle arbejde, sådan er det i haven de første 3 år. ikke sandt ? Det er i hvert fald vores erfaring. Tænker I må have en hel del at glæde jer til, i det kommende år i haven, så meget begynder at falde på plads hos jer, og hækkene begynder vel at tage form for alvor.

Hej Esther, ja hække er virkelig vigtige i vores haver, grønne og bladløse. Det har alle deres funktion og nyttige egenskaber, både som rumskabere og til at binde det hele lidt mere sammen. Orden i plantekaos.

Hej Margit.
Kender alt for godt det med tiden og haven der trækker, de sene aftentimer, hvor energien ikke længere er til at lave noget produktivt. Håber vores visioner for haven og huset begynder at kunne ses for alvor i den næste sæson, som du selv har erfaret. Det taget tid, og ændringer kommer løbende.
Venligst
Henrik

Henrik Eriksen sagde ...

Hej Linda, jeg ved slet ikke om vi kan tage imod sådan ros, vores stil er retningsbestemt, men meget usikker nogen gange. Det er som om vi godt ved hvad vi vil have, men ikke altid lige kan vælge det rette. Så det går nogen gange langsomt fremt, men hellere tænke et par gange ekstra, end at skulle lave for meget om. Det rækker kræfterne og psyken ikke til.
venligst
Henrik

blooming home and garden sagde ...

Nydelige bilder fra din hage, Henrik...
Ønsker deg en fin, fin dag!

Ida.

iminhave.dk sagde ...

Hej Henrik, hvor ser det spændende ud. Jeg glæder mig meget til at se udviklingen af den frodige omkring drivhuset. Sig endelig til hvis der er noget jeg kan hjælpe med...

iminhave.dk sagde ...

Hej Henrik, hvor ser det spændende ud. Jeg glæder mig meget til at se udviklingen af den frodige omkring drivhuset. Sig endelig til hvis der er noget jeg kan hjælpe med...