mandag den 31. januar 2011

Hverdagens lækkerier. Sæbe fra Marseille

Savon de Marseille.
Når vi  skal hjem fra ferien i Frankrig proviantere vi altid blandt hverdagens små nødvendigheder. Ofte produkter som naturligvis kan købes i anden form hjemme, men som giver lidt fransk kulør i det daglige.
Denne lille helt almindelige og nødvendige husholdningsting. Sæben, hvor mange gange vasker man ikke hænder på en dag ? For mit eget vedkommende en hel del.
Vi køber den i flydende form, men den findes også i store og mindre blokke.

I Marseille har man fremstillet sæbe i mindst 600 år, og omkring 1924 var der 132 forskellige virksomheder. Idag er kun 5 tilbage, reglerne for at kunne kalde sæben Savon de Marseille er stramme og gælder udelukkende produktion herfra.
Le Petit Marseillais er en af de få tilbageværende producenter af den originale sæbe, lavet på olivenolie tilsat diverse æteriske olier fra fx. lavendel, rosmarin eller oliven.
Sæben er forholdsvis mild og dermatologisk testet, uden tilsætningsstoffer som fx. parabener, men selvfølgelig parfumeret.
Forresten sæben kan købes i de fleste franske supermarkeder til den beskedne sum af ca. 1,20 euro et ferieminde der altid er plads til, også i bagagekufferten med fly.

Billede fra nettet.

8 kommentarer:

Anonym sagde ...

Så sendte du mig endnu en gang lige tilbage til Provence. Jeg arbejdede i nogle år på en provencalsk restaurant i Danmark uden at have været i området. Et år skrabede jeg alle drikkepenge sammen og tilbragte de skønneste 10 dage i Provence. Det minde trickede du lige til stor fornøjelse :-)

Bedste havehilsner
Birgitte

New Dawn sagde ...

Så dumt at en ikke kan kjenner lukter gjennom PC skjermen :-)

Henrik sagde ...

Vinteren gør nok noget ved os alle, på hver sin facon. Jeg længes efter duften af lavendel når hånden føres blidt igennem en række aks. Eller den allestednærværende varme fra en solbeskinnet stenvæg man sidder op ad. Sæben giver lige dette flygtige strejf, som vækker sanserne.
Nu er det februar.

Henrik

Madame C sagde ...

Åh, så vackra och säkert väldoftande tvålar! Tack för kloka råd om min trädgårdskiss idag:)
Ha det fint,
Charlotta

Anonym sagde ...

Hejsa
Der er altså andre end mig, der køber den dejlige sæbe når de er i Frankrig. Jeg er lige kommet hjem efter en dejlig uge i baglandet til Nice og i supermarkedet Cafoure,købte jeg en del af de dejlige sæber og cremer. Det er fantastiske produkter til en fornuftig pris. Jeg siger dig, kufferten duftede ved hjemkomsten. Jeg har til langt hen på vinteren ligeledes med gode franske hvidløg, hvor hvert fed er så store som blommetomater.
hilsen Bibi

Henrik sagde ...

Hej Bibi.
Vi tager også friske hvidløgsranker med hjem, det kan overhovedet slet ikke sammenlignes med den smagløse plastindpakning vi kan købe her i DK.
Åh sæben er bare en glæde, en lille souvenir hver gang man vasker hænder.

Henrik

Anonym sagde ...

Hej igen Henrik
Har i prøvet nogle af Benediktas produkter. Det er forskellige mayonaiser og saucer f.eks.Tatare, Mayonaise med citron og en ny les gourmandes med lølg og balsamico. Vi bruger dem til fisk og eller til frokostbordet, når det skal være lidt mere end en daglig "klemme". De giver også et pift, som vi forbinder med Provence. Selvom de også kan købes i fz Alcace og mange andre steder i Frankrig.
Hav en god sommerdag
Bibi

Henrik sagde ...

Hej Bibi.
Ja vi kender og hjemtager også disse små glas, bla. Bearnaise som er fint til grill hvor vi så ikke behøver sauce. De er rigtig dejlige at have til resten af året, sådan lidt sommer på glas. Dijon mayonaise og pasta fra Alsace, vi tænker nogle gange franskmændende må tro vi kommer fra et U-land når vi fylder vognen de sidste dage.
God sensommer til dig.
Henrik