lørdag den 18. februar 2012

Les vases d´Anduze del I

Versailles og Solkongens vaser fra Anduze.Myten fortæller at en lokal pottemager ved navn Boisset fra den lille landsby Anduze, en dag på markedet i Beaucaire skulle have været så fascineret af en italiensk vase Medici stil, at han satte sig for at lave sin egen fortolkning. Som den beskedne mand han var og vant til at lave brugspotter til oliven og olie valgte han et mere rubust design til sin vase. Kun guirlanden og pottemagerens stempel med familienavnet kom på som dekoration. Vaserne blev glaseret i de lokale farver, den honninggule, kastanjebrune og olivengrønne.

Lånt på nettet.
Alt dette foregik i 1600 tallet i tiden kort før Ludvig den 14 (1638-1715) påbegyndte sit nye gigantiske slots og haveprojekt i Versailles.
Ludvig var blevet så jaloux på sin finansminister Nicolas Fouquet, efter den 17 august 1661 at have besøgt dennes nye pragtfulde slot Vaux-le-Vicomte med tilhørende have tegnet af André le Nôtre.
Ludvig besluttede at han ville overgå alt dette med et nyt slot der skulle være Solkongen værdig. Samtidig skulle det afløse det noget fæstningsagtige Louvre som kongens residens. Anlægsarbejdet begyndte allerede i 1661 og havde Ludvigs fulde opmærksomhed resten af hans levetid.
Finansministeren blev for øvrigt smidt i fængsel, noget med korruption og misbrug af statens midler.

Lånt på nettet
Idag ses der stadig, eller rettere på ny Anduze vaser i Orangeriet og haven, men om Solkongen virkelig havde Anduze vaser er der ikke helt enighed om blandt historikere. Dog antyder gamle dokumenter fra ca. 1800, samt overlevende gamle vaser i haven fra samme periode på, at der bestemt var Anduze vaser i haven på et senere tidspunkt. Endvidere findes i arkiverne breve med tidligere ophidsede meningsudveklinger imellem de kongelige gartnere om, hvorvidt vaserne eller trækasserne var bedst at plante citroner og appelsiner i. Tilhængerne af vaserne fremførte at de var både billigere og smukkere end trækasserne, modstanderne mente de var for tunge til at flytte rundt, samt ikke modstandsdygtige overfor frosten.
Dette indikerer at der må have været vaser i Solkongens haven i Versailles.

Næste del af historien om Anduze vaserne følger snarest.

9 kommentarer:

Susanne sagde ...

Spændende historieundervisning - og aldeles skønne vaser. Dejligt forfriskende med et oplysende og lidt anderledes indlæg!

EVA sagde ...

Hvor morsomt med lidt historie. Det er da lidt sjovt at de sådan var lidt uenige, eller måske er det bare heldigt. For idag ville vi jo helst ikke være foruden nogle af delene. Jeg har fablet om Versailleskasser i al den tid jeg har haft have. De er så flotte. Men vaserne har jo også noget utroligt forfinet. De er altså bare så elegante.

Super indlæg Henrik! - Tak for det.

ps: Du har ordbekræftigelse på

EVA sagde ...

måtte taste ind tre gange før det var rigtigt.

Nette sagde ...

Kære Henrik

Jeg blev helt fortabt i din historieskrivning. Spændende at læse lidt historik om vaserne. Jeg har aldrig hørt om Anduze vaser før, selvom jeg naturligvis kender til Versailles kasserne.

Landliggeren sagde ...

Spændende historie!

Apropos ordbekræftigelse, så tror jeg ikke, at det er gået op for Google, at vi er rigtig mange over 40 år, som blogger ;-)

Ha´en god søndag
Birgitte

Gro sagde ...

Rigtig god historie Henrik, jeg glæder mig til at læse næste afsnit :-D af din følgeton.
Dine vaser er rigtig skønne!

ps. Birgitte det er ikke kun dem over 40 der syntes ordbekræftigelse er noget fanden har skabt ;-)
K.Gro

Lavendelfryd sagde ...

Virkelig spændende historie :o) Kom da endelige med mere af det. Og nej, jeg er heller ikke over fyrre, men super irriteret over det nye godkendelses-plidder...!!

Henrik sagde ...

Hej Allesammen.
Det glæder mig i finder indlægget med den historiske del spændende, det er lidt svært synes jeg at skrive så det fanger uden at kede...
Eva, rigtig træls med det der bekræftigelses ord igen, jeg var ikke klar over det var kommet tilbage, har været rundt nu og prøve at finde ud af hvor jeg slår det fra, ved ikke om det er lykkes. Kan I ikke lige teste det, evt. vejlede mig.
Venligst
Henrik

EVA sagde ...

Hej Henrik.

Du har det stadig på.
Gå ind under:
Design
Gå ind under indstillinger
Gå ind under kommentarer
Under ordbekræftigelse, slå det fra
Gem

Så burde den være væk igen.

Dejligt du er med i min giveaway.
Tak for det Henrik.

Hej igen

:)