fredag den 21. december 2012

En lille vintersolhvervs drøm.

Jardins des Confines.
St Remy de Provence.Denne have er i en liga for sig. Så helt eksklusivt gennemført som kun ganske få. Med inspiration fra de grønne renæssance haver i Toscana, de engelske mixed borders og det provencalske landskab.
Denne moderne fortolkning af en sydfransk landhave,  er tegnet, udviklet og skabt af landskabsarkitekten Dominique Lafourcade. Men det har krævet næsten overmenneskelige kræfter og evner.

Huset blev erhvervet at parret Lafourcade i 1989, som et forsømt Mas provencale (landbrugsejendom) med en grim tilhørende bølgebliklade til kornopbevaring lige foran huset. Det eneste der fortalte om tidligere tiders stolthed var 5 store hundrede årige plataner på gårdspladsen.
Haven er helt igennem fra bunden, der var kun en hvedemark foran huset, ingen læbeplantning, ingen cypresser, og ingen vand.

Havens grundplan, lånt fra dominique-lafourcade.com


Haven er skabt som reflektionen af et hus med flere rum. Her er den formelle linie med klippede buske, som paneler i den ene højloftede stue efter den anden, men med visuelt meget forskellige udtryk. Det hele hænger sammen men kan opleves hvert for sig, som en tilpasning til vores forskellige behov alt efter gøremål, og tid til fordybelse.

Den tidligere gårdsplads foran huset
Foran huset ses et rektangulært bassin, (fundamentet fra den tidligere bliklade) hvorfra vandet ledes i en kanal ned igennem haven. 
Den mere end 70 meter lange Vista med oliventræer i terrakotta potter og det runde vindue for enden er nok det mest kendte motiv fra haven, dens signatur og skaberens mesterværk.

Her set fra platanerne og hus bagved og ned igennem Vistaen ( alléen )
Her fra bunden af Vistaen op imod huser for enden
På hver side af cypresalléen er der anlagt to store lavendelbede med over 1700 planter af sorten L x intermedia "Grosso", den i øvrigt kommercielt mest anvendte sort i produktionen af lavandin til sæber og mindre eksklusive dufte.Grundstammen i haven er den grønne mere eller mindre klippede beplantning, bestående af bla. buksbom som findes vildtgroende i denne del af Alpillerne. Det har været vigtigt for Dominique og et kendetegn for haven at den består af planter som også findes vildt i området. Dette fordre en selektion for planter der tåler tørkeperioder, i bladtoner af grøn til sølvgrå.
Kuglehaven er et godt eksempel på Dominiques evner til at genfortolke og implementere forskellige stærke elementer, uden at haven bliver rodet eller usammenhængende. Ånden er helt tydelig mediterransk, den tager os med ind i varmen men beskytter os i mod solens ubarmhjertige stråler.

Kuglehaven højsommer

Samme haverum i foråret.
Køkkenhaven afsluttes med denne smukke pergola med blåregn og iris, sikke en duft det må være sådan en aften i april måned under rankerne.Haven er under fortsat udvikling og åbent for betalte rundture med guide.

Fotos er lånt fra
dominique-lafourcade.com
www.louisajones.fr
www.rogermoss.com

Glædelig vintersolhverv til jer alle derude.

12 kommentarer:

HAVEplaner og planteBEGEJSTRING sagde ...

Smukke fotos af en styret men samtidig poetisk have (med et plejeniveau jeg ikke tør spekulere på!).
Og den pergola med blåregn fik mit hjerte til at springe et slag over - underskøn!!!

Julehilsner fra
Katinka

Bente Lund sagde ...

Tak for det skønne kig i en fransk have, som man kun kan drømme om:-)

Frøken Solhat sagde ...

OH MY GOD........hvilket fantastsik sted Henrik.....du får mig til at drømme. Runde vinduer og blå regn i de mængder....det nærmer sig edens have :0)

Har du mon selv besøgt stedet ??? Hvis du har så undrer det mig du er kommet hjem igen - det ligner et sted man bare har lyst til at blive ;0)

Jeg vil ønske dig og dine en helt fantastisk dejlig jul

Knus Dorthe

I min have sagde ...

Haven er fantastisk. Godt fundet.

Hanne Tilst sagde ...

Lige hvad jeg havde lyst at slutte denne aften med; smukke billeder.

God jul.

Anonym sagde ...

Ved du hvilke træer, der er brugt i kuglehaven? Det kunne være løsningen for mig med hensyn til at hindre indkig i min egen have.
Venlig hilsen og Godt Nytår
Kirsten i Tønder

Nette sagde ...

Kære Henrik

Det er et helt fantastisk spændende sted med en fin historie, du viser os her. Middelhavsstemningen er ikke til at tage fejl af. Ganske vidunderligt.

Du og dine nærmeste ønskes et dejligt Nytår.

Kjeld Slot sagde ...

Kære Henrik
Lige præcis denne franske have har overdådige beskrivelser i flere af mine bøger i mit havebibliotek, og den står som et stort ønske at se en gang i virkeligheden. Og så tænker jeg at den da lige må være i øhet for sådan en frankofil karl som dig!? :-)
Godt nytår
Kjeld Slot

Kjeld Slot sagde ...

jeg mener: "I øjet"
Kjeld

Henrik sagde ...

Kære Kirsten i Tønder, jeg har ikke været på nettet de sidste 14 dage, Men de kugleformede træer er vist nok Robinie som er fuldt hårfør også her i Danmark.
Henrik

Malene, Lad Romantikken Blomstre sagde ...

Hej Henrik.
Sikke en dejlig blog du har. Skønt at læse med på en blog, hvor forfatteren virkeligt har noget på hjerte. Jeg har straks meldt mig under fanerne, som fast læser.
Glæder mig til at følge med.
Venlig hilsen Malene

Henrik sagde ...

Hej Malene tak for ros, jeg prøver også virkelig at skrive med lidt mere substans. Jeg er ikke rigtig god til det med dagens små observationer, og tanker. Velkommen til jag har lige været fordi dig også.
Venligst
Henrik