tirsdag den 24. marts 2015

Husets ombygning del 7, (feb-marts 2015)

Nu med byggesæt til Masseovn.

Mange, lange og svære overvejelser vedr. varmekilde, har nu fundet sin løsning.
Vi har anskaffet os en masseovn, denne skal fungere som supplement til en centralvarmeløsning med pillefyr. Huset er jo lidt stort, over 400 kvm totalt.

Billede lånt fra www.masseovn.net
Vi har hele tiden vist, at vi ville have en supplerende varmekilde i huset. Planen var oprindelig i form af en kvalitetsbrændeovn, men der er også visse ulemper.
Konventionelle brændeovne er ikke alt for brugervenlige, der skal fyldes på næsten en gang i timen, og varmen kan nogen gange blive næsten for kraftig. Her er Masseovnen genial, læs 10-12 kg brænde i. Tænd op, ilden brænder med vist nok over 800 grader og efterlader kun meget lidt aske. Undervejs absorberer den store kerne af beton og mursten varmen, og frigiver den over de næste 12-18 timer.

Varmen er som en solopvarmet væg en sommerdag, behagelig, ikke kvælende. Bedst af alt, vi skal ikke fyre hele tiden. Brændværdien i træet udnyttes maximalt, i stedet for at forsvinde ud igennem skorstenen.

Ulempen, Man skal have pladsen, fundamentet og prisen er fra 55.000 hvis den skal leveres og bygges af en ovnsætter. Man kan heller ikke bare lige tænde op en råkold dag i maj. Men på den anden side, huset er så godt isoleret, at vi ikke burde opleve råkolde dage indendørs. Pillefyret kører hele tiden, og leverer grundvarmen, på denne måde skulle vi ikke komme til at opleve de store udsving i temperaturer.

Vi regner med at bruge ca. 12 kg brænde pr dag, i op til 150 dage (nov-marts) = det er ca. 1800 kg, hvilket burde svare til ca, 3,5-4 rummeter bænde. Nuvel vi får se.

Et smukt eksempel på en masseovn indtænkt i køkkenløsningen. Lånt fra www.masseovn.net
Se mere på www.masseovn.net Indehaveren Leif Stupkjær, har været meget behjælpelig med gennemgang af muligheder, både i mere avancerede koblede systemer, hvor solfangere indgår, til den helt enkle løsning som vi er endt med.

Nu går vi snart på sommertid.

8 kommentarer:

Jette sagde ...

Hej Henrik.Det lyder da spændende med den masseovn.Har læst lidt om den.
Og jeg tror det bliver et godt supplement til jeres pillefyr......som jeg synes er helt genialt.
Min søster og svoger har haft pillefyr i nogle år..........og det virker upåklageligt.Deres landhus er på 250 km.
Ja !!! der er meget man skal tage stilling til med sådan et stort hus.
God daf Jette

Maria - Den eksperimenterende have sagde ...

Hej Henrik

Hvor dejlig med en god varmekilde. Pilleovn har min far også, og det virker bare!

Havehilsner

Høneballehaven sagde ...

Hej Henrik
Hvis huset er stort nok, er det genialt med en masseovn. Vi ville også gerne have haft en, men vores hus er for lille, så vi må nøjes med brændeovnen.
Det ser flot ud.

Fru Friis sagde ...

Helt genialt... :o)

Gro sagde ...

Ja jeg syntes også det er en god ide, at I har valgt den ovn. Den ser også rigtig godt ud der midt i køkken/alrum :-)
K.Gro

Nette sagde ...

Wow, Henrik. Det bliver imponerende flot. Og praktisk. Der er myriader af ting at tage stilling til i så stort et projekt, som I har gang i. Jeg kunne også sagtens blive en fremtidig kunde i jeres kommende B&B For Gardenlovers :-)

Vibe sagde ...

Det går da bare derud af, er meget imponeret, det ser sørme godt ud det hele, skønt vi må føle med på sidelinien.

Henrik sagde ...

Hej Nette, du skal være meget velkommen.
Vi venter os meget af masseovnen, forventer stenbagt brød hele vinteren. Desværre kan den ikke stå i køkkenet, det er ikke stort nok. Den skal helst stå midt i huset, for at give den bedste varmespredning.