mandag den 12. oktober 2015

Bygning af masseovn del 1

Endelig i gang.

Tilbage i marts måned bestilte vi jo et byggesæt til en masseovn, og jeg havde nok optimistisk regnet med at komme igang inden sommeren. Men desværre gik det meste af byggeriet helt i stå, og vi kunne ikke komme igang. Da huset endelig var klar til at vi kunne gå igang med masseovnen, var det blevet forår og haven krævede sit.


De første 2 skifter sættes i alm opmuringsmørtel 1del cement, 9 dele bakkemørtel. Hullerne skal man selv skære ud, så man kan placere både sodkanaler og skorstenskanal efter de forhold man nu har.

Vater og lod kontrolleres hele tiden, det svære er at elementerne er koniske, så de kan ikke bare sættes kant til kant.

Her startes opmuring af røgkanalen til skortstenen, inkl skorstensspjæld. De fleste har sodlemme i siden, men dette var bare ikke mulig når masseovnen skal stå i hjørnet.


Plast i bunden af ovnen, da der under opmuring af de 2 efterfølgende røgkanaler vil falde mørtel ned, til slut er det bare at fjerne plasten så bunden er helt ren og glat.

En helt alm. betonflise danner tag i kanalen til skorstenen.

Her er askekammeret færdigt, og de første 2 skifter sat til røgkanalerne

Vater og lod, hele tiden på alle sider, samt sikre at elementerne holder indbyrdes afstand på 84 cm på ydekanter, ellers bliver ovnen mere og mere åben i toppen....

Der mures med en special lermørtel beregnet til netop ovne/pejse


Det tunge element til bagvæggen i brændkammeret er sat, der er nogle højdemål der skal overholdes, så alle overkanter flugter her.

Nu klar til fronten der danner overside i brændkammeret.

Nu er fronten og toppen i brændkammeret sat. Det er meget tungt og kræver 2 mand til at sætte på plads, og støtte under opmuring.


Det begynder at ligne noget, men stadig lang vej

Imens Kerneelementerne afbinder, begyndes på at opmure bagklodsen. Denne "klods"skal være med til at akkumulere varmen. Bemærk der er 12 mm rockwool imellem bagvæggen, dette tillader varmen at passere ind i væggen. Ønskes dette ikke skal der isoleres med 100 mm rockwool. 

Håber I kan leve med de mangel billeder, men det er ment som hjælp til andre der måtte ønske sig dette byggesæt. Jeg ar læst vejledningen mindst 20 gange, og kigget på billeder fra masseovn.net.
Men man kan aldrig få for mange billeder, når man skal lave noget for første og sandsynligvis eneste gang.

Dette var hvad jeg har nået på 2 uger et par timer om aftenen 3-4 dage om ugen, samt en søndag, så vel omkring 20 timer indtil videre
Næste del vil blive bageovnen og toppen af røgkanalerne, og så er kernen færdig. Derefter skal kappen opmures....

Tager lige en hvilepause

19 kommentarer:

Hageidyll i Sonvika sagde ...

Hei Henrik.
Jeg har muret et par peiser og piper i løpet av årene, men dette er en del større! Viktig å passe på ryggen, og som du sier: bruke vateret hele tiden. Jeg lærte også av en murer at det også var viktig å sjekke at vateret er riktig av og til, for det får jo ofte en litt tøff behandling på en byggeplass.
Og så: Takk for hyggelig kommentar på vår blogg i dag. Jeg har skrevet et svar, men jeg har ikke på følelsen at det er mange som sjekker eventuelle svar. Vet ikke hvordan det er med deg, derfor får du denne gang en kopi av svaret her: Ja, selvfølgelig kan vi ta en formiddag når vi er i Silkeborg til sommeren og legge 50 meter med sten. Hva skal vi ellers bruke vår ferie til? Skal vi ta med sten, eller har dere det liggende? He.he!
Det bli jo utrolig fint hos dere, og vi har veldig lyst til å komme innom og se hvis det går?. Vi startet også for 15 år siden med å bygge om og på et gammelt hus, men endte dessverre opp med å gjøre det meste selv, da håndverkene ikke holdt avtaler eller gjorde en bra jobb og ble oppsagt (etter råd fra advokat!). Vi begynte imidlertid ikke med hagen før huset var nesten ferdig. Dere er jo en del yngre enn oss og har nok mer energi, og virker dessuten til å ha greie på litt av hvert, så dette kommer til å gå veldig bra og bli veldig fint. Det må bare få lov til å ta den tiden det tar. Vi skulle ofte ønsket at vi hadde den samme energien som da vi var 10-15 år yngre. Men en må jo bare innrette seg etter forholdene. Det er imponerende hva dere har satt i gang, og vi ønsker dere god helse og lykke til!

Lene sagde ...

Jeg skal da lige love for at det er endnu et stort projekt, du er gået i gang med, men du ser ud til at have tjek på det :).
Glæder mig til at se det færdige resultat.

Jette sagde ...

Hej Henrik.Jeg er dybt imponeret over at du giver dig i kast med sådan et projekt...........men er slet ikke i tvivl om at du nok skal klare det.Fortsat god arbejdslyst Jette

Lise sagde ...

Fantastisk som du går til den. Det ser rigtig spændende ud, glæder mig til at se det færdige resultat.

Casa Rosen- en Kolonihaveblog sagde ...

Ihh du milde Henrik, det der er da virkeligt et arbejde hvor tungen skal være lige i munden og vatter passene virkeligt kommer på arbejde.
Det er utroligt hvor dygtig du er, jeg bliver konstant imponeret over hvor meget du når.
Flot arbejde :o)
Rigtig dejlig dag.
Linda

Ps. lige en kommentar til dit svar i det forrige indlæg, så har du vist en hel del at kunne vise en flok nysgerrige bloggere :o) og for mit eget vedkommende så tager jeg gerne turen fra Sjælland for at se dit Franske paradis :o)

Henrik Mikaelsen Havehjernen sagde ...

Hej Henrik
Det er altså et superflot stykke arbejde du får præsteret - sikken energi og gå-på-mod! Og bare smæk billeder på - du har ret i at den slags projekter bare vises bedst med en masse fotos undervejs.

Henrik sagde ...

I skal nok få invitation til de trofaste bloggeres havetræf en gang i fremtiden, dvs alle os der ikke kan lade haven ude af tanke mange minutter af gangen.
Henrik

Henrik sagde ...

Hej Lene, ja tjek og tjek, og læse igen. Ved først om det er gjort rigtigt når man fyrer op...
Henrik

Henrik sagde ...

Hej Jette, tak for tiltroen. Synes der er lidt lang vej endnu, men bliver da godt til at røre mørtel.
Henrik

Henrik sagde ...

Hej Linda, nu får vi jo se om jeg har været dygtig, når der kan tændes op sidst på året. Ovnen skal tørre længe 6-8 uger...
Du skal være velkommen til åben have for bloggere der ikke giver op....Men billeder er virkelig kun den halve sandhed, haven er skal vi kalde det between gardens.
Henrik

Henrik sagde ...

Hej Henrik, ja du ved ingen grund til st sætte sig for mange begrænsninger, der er så mange spændende håndværk derude.
Henrik

Solbakken sagde ...

Spændende at følge og rart med mange billeder. For 3-4 år siden købte vi en masseovn billigt fra vores arbejde, hvor den har været brugt som demonstrationsmodel på et kursus for murere. Planen var, at den skulle mures op på værkstedet, men så mente Thorben, at det var en upraktisk varmekilde derude. Vi snakker en del om at bruge den i det kommende orangeri, men det er jo et stort arbejde at mure den op, og den kræver jo også en skorsten, og måske er det slet ikke optimalt i et orangeri? En varmepumpe ville måske være bedre! Vi tænker stadig!

Henrik sagde ...

Hej Susanne, jeg tror ikke masseovnen er god til orangeriet, medmindre i planlægger at fyre hver dag og holde en rimelig temperatur omkring 15 grader ved enkelt lagsglas, har i Energiruder vil den sikkert holde 20 grader. Personligt vil jeg installere en luft varmepumpe til vores orangeri, kan holde det på ca 8 grader hele vinteren, og med Energiruder, tror jeg ikke det vil kræve meget strøm. Dette giver både luft cirkulation og affugtning. Svære valg man står med en gang imellem.
Henrik

Malene, Lad Romantikken Blomstre sagde ...

Hej Henrik
Hold dog op, hvor det bliver godt. Ovnen ser næsten helt herskabelig ud. Flot til de store forhold I har. Fortsat rigtig god arbejdslyst med jeres store projekt.
Venlig hilsen
Malene

TANTE GRØN sagde ...

Kære Henrik.

Hvor er det skønt og livsbekræftende, at se dit store vovemod, din enthusiasme og din ildsjæledrøm blive gjort til virkelighed. Det er befriende, at nogle tør leve deres drømme helt ud og ikke springer over, hvor gærdet er lavest, men som forbliver tro overfor de store drømme og visioner.
Det bliver SÅ godt.

Hold ud. Det bliver det hele værd....og mere til.

Bedste oktoberhilsner fra en støvregnsø

Esther - Min lille store have sagde ...

Det er godt nok imponerende, hvad I kaster jeg over af opgaver. Stort cadeau til dig/jer.

Det bliver spændende at se ovnen færdig - fortsat god arbejdslyst.

Henrik sagde ...

Kære Tante grøn. Meget hyggeligt at høre fra dig her i mit franske have univers. Du ved jo om nogen, hvor meget haven kan fylde i alle ens tanker, og drømme. For det er en drøm, en livsdrøm som vi her prøver at udleve. Når man nu ikke har modet til at flytte til Frankrig, så må vi jo tage mest muligt med hjem.
Kærligste
Henrik

Min Grønne Verden sagde ...

Hej Henrik
Hold da op hvor ser det godt ud, og så til sidst går det op for mig at det er dig selv der har stået for hele projektet og ikke en købt håndværker.
Sejt gået, jeg er imponeret.
Held og lykke med resten, det kan kun blive godt.
Mange hilsner
Anita

Henrik sagde ...

Hej Anita, ja det er vist et rigtigt ambitiøst gør det selv projekt, men sådan er det jo når ombyg og havedrømme går i blodet på en.
Men ved at deltage og selv udføre en del af ombygningen kommer hele projektet mere ind under huden.
Henrik