mandag den 16. oktober 2017

Den fantastiske Bougainvillea



Hvem drømmer ikke om en bougainvillea som kaskader sig op og ned af muren, i en skødesløs overflod af purpur blomster. Lidt vulgær, javist men nogen gange må man bare overgive sig til det opulente, det ekstravagante. Hvis ikke man har kontraster i haven, så bliver det hele lidt fladt.


Historien om bougainvilleaen er extraordinær, måske ikke så meget for sin opdagelse, men hvem som gjorde den. Sådan noget i denne retning.
I 1766 sendte den franske konge Ludvig den 15 en videnskabelig ekspedition af sted, på en jordomsejling. Ekspeditionen skulle cementere den franske krone og understøtte det videnskabelige akademi. Ekspeditionen var den første af sin art med et rent videnskabeligt formål, og udgjordes af Flagskibet Boudeuse og følgeskibet Etoile. under ledelse af admiralen Louis Antoine de Bougainville.

Ombord på følgeskibet Etoile var botanikeren Philibert Commerçon og dennes assistent Jeanne Baret, forklædt som en mand. Kvinder måtte ikke komme med på flådens skibe...
Jeanne Baret havde fungeret som husholderske hos Commercon siden 1761.  Da Commercons hustru dør i april 1762 kort efter fødslen af deres eneste barn, bliver Jeanne Baret både elskerinde og illegitim hustru. Jeanne fødte i december 1764 en dreng, som blev efterladt på Paris Foundlings Hospital. Han døde i august 1765.

Commercon havde dårligt helbred og et sår på benet som ikke ville hele, han var stærkt hæmmet heraf og kunne ikke gå langt ad gangen. Derfor er det mest sandsynligt at det var Baret som foretog de fleste udstikkere ind i landet og regnskoven efter nye planter. Det står klart at Baret efter kort tid i regnskoven omkring Rio de Janeiro, kom tilbage med en purpurblomstrende vinplante. Den fik navnet Bougainville efter ekspeditionens leder.
Forklædningen af Jeanne Baret holdt ikke længe, og blev definitivt afsløret på Tahiti, hvor de lokale allerede ved landgangen omringede hende og råbte at det var en kvinde. En hvid kvinde var sikkert ikke noget man havde set før, eftersom kun flåden, både britiske og franske ikke tillod kvinder ombord. Enden på historien om Baret og Commercon blev at de stod af ekspeditionen, da den nåede Mauritius. Sikkert både tilskyndet og presset hertil, Her døde Commersom i februar 1773. Baret havde hverken midler eller mulighed for at forlade Mauritius, og giftede sig i maj 1774 med flådeofficeren Jean Dubernat, som hun fulgtes med tilbage til Frankrig.
I 1785 blev Jeanne Baret tilkendt en livslang pension på 200 livres årligt fra flådeministeriet, dette er den endelige anerkendelse af hendes arbejde med at beskrive og navngive under Commerson og sidenhen alene. Indstillingen kom fra Louis Antoine de Bougainville

Tilbage til nutiden, og den franske have. Jeg har prøvet, igen og igen. Bougainvillea er en svær plante i mine hænder. De overlever simpelthen ikke vinteren i drivhuset, eller den frostfri garage.
Der er nu følgende muligheder, opgive eller opsøge.
Som en videnskabsmand har jeg grebet det lidt mere systematisk an nu. Jeg har set der gror bougainvillea i Sydfrankrig på lokaliteter som nok er milde, men altså ikke sikre frostfri. Hvordan kan det lade sig gøre ? Der må være forskellig frosttolerance.


Jo der er en special sort, som dyrkes langs med kysten og i landsbyerne lige bag.
Borgainvillier Violet de Mèze, denne er den mest hårdføre af de kendte sorter. Den skulle kunne klare helt ned til -10 grader kortvarigt. Dvs. den kan naturligvis ikke dyrkes på friland i Danmark. Men mon ikke den kan dyrkes med succes i en stor potte. Det skal prøves. Jeg tænker jeg kan opbevare den lyst og frostfrit i drivhuset, men sammen med de andre følsomme planter. Her plejer jeg at holde en temperatur omkring 2 grader. Desværre for koldt til langt de fleste bougainvilleaer, som kræver 10-15 grader. men "Violet de Mèze" skulle klare sig fint omkring de 2 grader. Altså stadig frostfrit, men væsentligt billigere end at skulle varme noget til 15 grader, det ville være helt udelukket.


Så nu er den optimistisk plantet i en stor krukke, som jeg vil tage ind i koldhuset om vinteren. Det er mit håb jeg på denne måde endelig kan lykkes med bougainvillea.
Her et par closeups



Uha det var et langt indlæg, men jeg synes det var historien værd, navnet bag planten indeholder en  interessant fortælling.







16 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Hej Henrik
Jeg håber du har heldet med dig, så den både overlever og kommer til at blomstre hos dig.
I mine unge dage havde jeg en bougainvillia i en potte, den overvintrede i vores kælder, jeg mener den klarede mere end et år, men det er jo længe siden, så jeg kan huske forkert.
Hilsen
Lisbeth

Sussi.Sussinghurst sagde ...

Det var en spændende historie - tak for den. Min mor arbejdede i et stort "herskabsgartneri" da jeg var barn - De havde et stort opvarmet drivhus, og der stod (bl.a.) bougainvilleaer så store som små træer... behøver jeg at fortælle at det var som at komme ind i paradisets have, for en lille snotnæset tøs

HageSus i Turids hage sagde ...

Så morsomt at du ikke gir opp å få til Bougainvilla. Jeg elsker denne blomsten og mitt største ønske er at den kunne vokse i Norge. Jeg har bare forsøkt en gang for flere år siden, tok den inn i kjelleren for overvintring, men den døde.
Hilsen fra Turid

Fru Kat sagde ...

Det var en spændende historie, tak. Jeg afventer spændt resultatet med over vintringen... ville det være helt skørt at tage den ind i huset ?

Henrik sagde ...

Kære Lisbeth, det er netop havepassion, når man får noget vanskeligt til at lykkes. Hele vores haveprojekt indeholder elementer med en svær dyrkningsgrænse.
Venligst
Henrik

Henrik sagde ...

Kære Sussi, uha jeg ville gerne have været der og se det. Det tætteste er påskesalget i et sydfransk havecenter, der står de i alle farver og størrelser, friste friste friste.
Venligst
Henrik

Henrik sagde ...

Kære Truid. Ja det er en skam vi ikke kan dyrke den i haven, måske netop derfor den virker så dragende. Kælderen er for mørk, den skal have lys. Alt efter hvilken sort, så kan den klare sig i et frostfrit drivhus med 2 grader. Det er min plan.
Venligst
Henrik

Henrik sagde ...

Kære fru Kat, den kunne muligvis overleve indendørs, og helt sikkert i en frostfri vinterhave. Men kombinationen af 22 grader og alt for lidt lys, det vil sikkert ikke fungere. Så svaret er nok måske skørt/muligvis hvis man havde en af de helt frostfølsomme som skal have min. 15 grader. Men den skulle så nok stå i drivhuset hele sommeren, da vi tit oplever 8-10 grader om natten....
Venligst
Henrik

Lene sagde ...

Flot plante og fin historie, det er altid sjovt når planter har en historie, men det har de jo nok alle, når det kommer til stykket :-)
Håber det lykkes med din.
mvh
Lene Bedstemorshave

Elin sagde ...

Det var spændende læsning, tak for beretningen! Ikke mindst fordi vi selv har nogle ret store sydlandske planter, deriblandt en 1 1/2 meter høj Hibiscus, en meterhøj Citrus træ - og en mega stor Bourgainvillea som står i drivhuset hver sommer!

Lige nu blomstrer den overdådigt og sender lange elegante sideskud i alle retninger, som en primadonna der kaster rundt med sin beklædning :-)

Men når vinteren kommer klipper jeg den lidt ned, og kører den på sækkevognen hen til trappen, hvor den kan slæbes indenfor og stå lyst og fint i 22 grader lige indenfor terrassedøren i stuen, hvor vi kan nyde synet fra sofaen hele vinteren. Den taber lidt blade vinteren igennem, det er jo dog en løvfældende plante, men til marts liver den op igen og flytter igen i drivhus! I haven trives den ikke, har prøvet, den blev helt hvidgrå på bladene af al den blæst!

Henrik sagde ...

Kære Elin, tak for et meget lærerigt svar, jeg kan se jeg blot mangler en plads i stuen....tænker i fremtiden når vi en gang får bygget det manglende orangeri på gavlen, at der skulle være en bougainvillea plantet i et dertil indrettet hul.
Henrik

UplayOnline sagde ...

der står de i alle farver og størrelser, friste friste friste.


แตกใน xxx

Ege sagde ...

Gad vide om det er rødderne eller hele planten der ikke tåler frost
Var det rødderne kunne en varmeledning tage den værste kulde via termostat

Tine sagde ...

Sjovt som du netop skrev om den nu og lagde billede ud med den farve. Når den er i Sommerblomst hos os, kæmper vi regulært mod naboens vildnæs af Bougainvillea i et angreb på både vores egen have og hegnet i skællet. Skarpe torne har den, mon det var den i historien om Tornerose? Men smuk er den, når den er velholdt. Hvor gammel mon sådan en bliver? Held og varme dage:)

Henrik sagde ...

Kære Ege.
Interessant tanke, den med varmetråde. Jeg ved at det især er den ovre del af planten der fryser tilbage, og da den blomstrer på 2 års skud og fremefter vil det jo i sig selv være et problem...Men en varmemåtte omkring frostfølsomme.
Henrik

Unknown sagde ...

Hvordan gik forsøget?