Vores have historie starter egentlig før vi fik have. Vi boede på 3 sal i Århus og havde en altan som vi lige pludselig havde fået proppet med planter. Måske tiden var inde til at anskaffe os en have.
Denne trang blev ikke mindre efter vi havde opdaget programmet Garders World på BBC, her så vi den karismatiske og varme Alan Tishmarch som tv gardner.Han var netop igang med den helt store forårsklargøring af drivhus og potter som skulle bruges til at plante dahlia i senere.Herefter fulgte en tur rund i hans have som netop stod i fuld forårsklær. Dette måtte vi da prøve.
Som studerende og ligesom så mange andre blev kolonihavebevægelsen vores redning og billet til egen oase.
I foråret 2002 blev vi skrevet op til en have i HF 1940, her foregår det efter bogen: Man skrives op, hvorefter man bliver kontaktet når der komme en have til salg, som ingen foran på listen har interesse i at erhverve.
Vi var meget heldige, allerede i efteråret 2002 fik vi et tilbud vi ikke kunne sige nej til. Min kone sagde faktisk ja tak allerede inden jeg havde set haven, og den 1 oktober blev vi kolonister.
Det var en skøn efterårsdag med 20 grader og vi kunne sidde ude indtil mørket faldt på og nyde vores lille stykke jord, nærmere bestemt 369 kvm med et lille grønt hus på 18 kvm. Det er sådan lykke føles.
Naturligvis skulle der gøres meget ved hus og have, det var jo selvfølgelig derfor vi fik have så hurtigt. Men fundamentet var i orden, gamle æbletræer, masser af forvoksne stauder og en have syd syd øst.
Vinteren igennem blev der tegnet haveplanter og bestilt den ene favestrålende frøpose efter den anden.
Første sæson startede tidligt med såbakker lavet af mælkekartoner skåret på langs og lukket inde i en klar frostpose. Frosten forsvandt tidligt hvorefter det store grave og flytte plante arbejde krævede sine lange dage, men sikke en iver vi lagde for dagen, tror nok ikke lige det var det de rutinerede kolonister havde forventet af sådan 2 unge studerende.
Mere end 500 udplantningsplanter fik vi lavet, 2/3 sommerblomster og 1/3 stauder, ikke helt dårligt syntes vi selv men de forsvandt nu da hurtigt i den lille have. Belønningen kom i juli måned, 2003 var en varm og lang sommer og vi høstede tomater og salat omgivet af et frodigt blomsterhav.
Vi var helt klart meget påvirket af den engelske cottage garden, hvor stærke farver og frodighed er et must.
Frosten så vi først sent i oktober, sikke en første start på tilværelsen som haveejer.
Alle billeder er fra sensommeren 2006 hvor vi måtte sælge haven, da vi flyttede fra Århus til Haderslev.
Vores anden have. 2006-2010
I oktober 2006 flyttede vi ind i vores ”nye” hus, en gammel murermester villa fra 1932 i røde tegl. Villaen var en typisk 30´er villa i 3 plan med entré, køkken og 2 stuer en suite. I kælderen stod et larmende oliefyr og var ellers ikke særlig indbydende, med et par ”disponible” rum. 1 sal 2 værelser og 1 toilet/bad.
Huset var nok det man i dag ville betegne som et håndværker tilbud, der var en hel del at gå i gang med, og det gjorde vi så sandelig også. Tag, køkken, varme, og facade blot for at nævne det der virkeligt var nødvendigt og ikke kun et spørgsmål om personlig smag.
Haven 870 kvm. lå primært på husets østside og baghaven var 36 meter x 16 meter . Her stod et ca. 75 årigt valnøddetræ og en ca. 80 årig kæmpe blodbøg, samt diverse mere eller mindre gode æbletræer, buske en hængepil samt et forsømt og forbandet hasselnød beplantning.
Det første man bør gøre når man overtager en gammel have er at vente 1 år og se hvad der kommer frem. Det behøvede vi ikke, der var ikke nogen bede eller anden plan af kvalitet med en overordnet idé. Kun en forsømt græsplæne med lidt spredte træer i kanten.
Smukke gamle træer skal man altid tænke sig godt om, mere end 3 gange, før man fælder. Blodbøgen fik lov at stå, selvom den tog rigtig meget lys fra syd, den blev tyndet ud og stammet noget op og det hjalp betragteligt. Valnødden fik naturligvis også lov at blive, hængepilen ligeså, samt 2 rimelige æbletræer med deres ornamentalt krogede stammer. Resten fik saven.
I Sønderjylland fælder man ikke bare en blodbøg, den var selve symbolet på at man var dansksindet i en tid med den tyske besættelse fra 1864 til genforeningen i 1920.
Denne symbolværdi kan også ses i husenes arkitektur. Rødstensvilla eller pudset tysk alt sammen meget tydeligt i et 30´er kvarter med indtil flere store blodbøge i haverne af bedre byggeskik huse, men også med naboer i funkis huse som tegn på en generel forsoning.
Arbejdet med haven tog sin begyndelse i den sene vinter 2007 med tilføjelsen af et drivhus på 12 kvm. Her skulle vi have alle vores frostfølsomme vækster, samt starte produktionen af de mange sommerplanter og stauder.
Maj 2007 i drivhuset |
Sen vinter 2008 |
I maj/juni 2007 blev første 3 store bede samt køkkenhaven anlagt, det var også den periode vi fik sommeren ca. 6 uger, hvorefter det vist var så som så med varme og solskin resten af juli og august.
Billede taget fra husets 1 sal i maj 2007 |
Haven grundtanke var 3 have rum.
Sen vinter 2008 |
En have med stauder og sommerblomster i en symmetrisk haveplan omgivet af buksbom hække.
Fransk terrassehave af krukker og en overdækning med tempelform.
En fransk inspireret køkken/skærehave dvs. En Jardin Potager og Fleuriste hvor man dyrker grønsager og blomster sammen.
Køkkenhaven sent juni 2008 |
Kig fra køkkenhaven op mod huset juni 2008 |
De første 3 store bede. Det kølige blå/hvide. Det dæmpede purpur/violette. Det flammende gul/orange/røde. Bøgehækkene blev først sat i november 2007, buksbomhækken skulle laves fra stiklinger, da de ca. 120 meter er en bekostelig affære.
Billederække fra april til september 2008 |
Til denne haveform hører en mængde faste elementer, her nævnes et udvalg. Klippede buksbom. Krukker/vaser. Lange kig med et point de vue. Indramning af haverum. Forskellige belægninger. Pergolaer. Alt sammen ting der tager tid i udførelse og i anskaffelse.
Dette er desværre også havens svaghed, uden disse elementer fungerer haven ikke og synes ufærdig og mangelfuld. Vores have blev ikke ”færdiggjort” da vi grundet jobskifte måtte se os nødsaget til at sælge igen allerede i foråret 2010. Der er mange stemningsbilleder og de overordnede linjer kan ses på billederne. Heldigvis er der også lidt at arbejde med for de nye ejere.
Oktober 2008 |
.