lørdag den 12. marts 2011

Spanske margueritter fra stiklinger

Osteospermum, African daisy, Spansk marguerit.Denne taknemmelige let tørketålende staude/busk, dvs vi dyrker den i Danmark typisk som sommerplante har altid en plads i vores have.
Den er som skabt til krukker der blomstrer hele sommeren, men faktisk gør den også en god figur plantet ud i havens bede. Her kvittere den med et overdådigt flor hvis den ikke står for vind og regn udsat, kan også bruges som kant blomst i stedet for tagetes da størrelsen er sammenlignelig.
Den kan egentlig blive til en helt lille busk, og syd på i den frostfrie zone kan den sågar ses som vild ukrudt der skal holdes nede med hård hånd.

Formering er nemmest, sikkerest og hurtigst ved stiklinger da de fleste planter er hybrider, det med at samle frø giver usikre planter. Den kan dyrkes fra købte frø men den bliver ikke særlig stor i 1 sæson, det har vi prøvet med begrænset succes.

Jeg har en moderplante fra sidste sommer i en krukke der står frostfrit, som jeg kan klippe fra. Den skal alligevel trimmes til den nye sæson.


Klip et ca 8 cm. langt stykke af et sideskud der stadig er grønt på stængelen. Klippet skal være rent gerne skråt lige under et blad.
Fjern de nederste sæt blade.
Blomsterhovedet knibes som altid af, både for at stiklingen spare energi, men det giver også de ønskede forgreninger herfra.


Hormon pulver fremmer roddannelsen, men det går også fint uden.

Stikkes i en steril så og priklemuld, og dækkes med en pose.
Roddannelsen sker bedst ved ca. 20 grader.

13 kommentarer:

Hanne, Tilst sagde ...

Skønt at komme i gang igen.

Holder lige en pause fra drivhusvaskeriet her på din blog. Dejlig læsning.

Bille sagde ...

Hei, så flott blogg du har! Jeg er tidligere frankofil (hvis man kan bli av med denslags), og finner mye spennende å lese her! spansk margeritt hadde jeg tidligere i min feriehage, men en vinter ble nok kjelleren i kaldeste laget og planten døde. Skal se om jeg ikke skaffer en ny nå til sommeren. Ha en flott helg!

stallnilsen sagde ...

Det e så koselig med planting på denne tiden,
godt og grave fingrene i jorden :)
God helg til dæ, Lisbeth :)

Vivi sagde ...

Meget interessant, har aldrig tænkt på, at lade spanske margueritter overvintre.

Det er i øvrigt også spændende, hvad du får ud af de Acer frø, du skrev om forleden.

Hilsen Vivik

Henrik sagde ...

Spanske margueritter er overordentlig nemme at overvintre, de kan endda tåle en smule frost -2, passes næsten som pelargonier sparsomt med vand, og først når bladene hænger.
Til foråret klippes den ned til 15-20 cm og den skyder igen med et helt overdådigt flor, en størrelse man ellers ikke ser på den første sæson. Så alle jer der har spanske den kommende sommer, gem et par stykker i krukker.
God weekend
Henrik

Lene sagde ...

Hej Henrik,
Tak for din kommentar angående billige buksbom. Jeg kan fortælle dig at Bilka også har buksbom til en billig penge - dog ikke så store som Netto's - men alligevel var det måske værd at kigge på dem, hvis du da ikke har for langt til "Bilkaland"

Henrik sagde ...

Tjo jeg har faktisk en Bilka kun 25 km væk, men hver gang jeg er i Bilkas havecenter får jeg altid rigtig ondt i baglommen, og der er stadig frost i jorden. Men jeg kunne jo køre forbi og kigge lidt på afstand.
Henrik

Charlotte sagde ...

Fin beskrivelse af hvordan man laver stillinger, det vil jeg prøve.

Henrik sagde ...

Hej Charlotte. Glæder mig du kan få glæde af beskrivelsen vedr stiklinger af Spanske margueritter, det er meget nemt og en taknemmelig plante, især til potter der jo godt kan tørre lidt ud en gang imellem.
Henrik

Anonym sagde ...

Thank you a bunch for sharing this with all people you actually know what you are talking
approximately! Bookmarked. Please also discuss with my site
=). We will have a link change agreement among us
Also see my webpage: extra resources

Anonym sagde ...

- premature ejaculation help
[url=http://prematureejaculationpharm.com/#79559] premature ejaculation treatment
[/url] DuraMale is formulated not later than a team of herbal researchers, constitution and nutritional professionals and pharmaceutical scientists who get looked after your sensual needs in the most appropriate admissible ways! We are of course confident that DuraMale leave work object of you. As an additional perks, we are also gift you a 90 light of day money ignore pledge wherein if you fail to get the results, you really sine qua non to recur the issue side with to us which we request is a rare and unfit for fear of the fact!

Lene sagde ...

Tak for beskrivelsen af overvintrede margueritter. Hvornår i foråret klippes de tilbage? Marts? April?

Lene sagde ...

Tak for beskrivelsen af overvintrede margueritter. Hvornår i foråret klippes de tilbage? Marts? April?