torsdag den 18. november 2010

Træer fra frø

Nu skal det være, idag har jeg fået ca.25 stk Acer Palmatum frø (De vingeformede) af en god kollega, og hvordan er det så lige man sår dem?
Nettet er svaret, eller det kan i hvert fald give et bud på en guide til den måske lidt overmodige og tålmodige amatør.Trin 1: Friske og modne frø fra perioden slut oktober til midt november. Tjek.
Trin 2: Låg frøene i en lille skål med frisk vand, lad stå 3 dage, herefter kan de frø der er sunket til bunds bruges og de der flyder ovenpå kassereres.
Trin 3: Nu skal frøene snydes til at tro de har gennemlevet en vinter. Derfor tørres de med papir og lukkes inde i en pose uden luft, som opbevares i bunden af køleskabet denne periode skal være ca 90 dage+.
Trin 4: Nu kan man endelig så. Hertil blandes ugødet spagnum med fx fuglesand og frøene sås på overfladen og dækkes kun ganske let ca 4 mm. Jorden holdes fugtig men ikke vandmættet.

Fersken har jeg også på listen, det er kerner fra en flad variant som min hustru var rigtig glad for i sommers, jeg ved jo godt at kernerne ikke vil være helt magen til modertræet, men da udvalget i Danmark ikke er for bredt i forvejen tager jeg chancen og oplevelsen ved selv at prøve at frembringe vores "egen" flade fersken variant.
Hvem ved ? Måske kan den vise sig at være en velsmagende variant, dette får vi vel svar på om en 5 års tid, hvis altså det lykkes at få små planter fra disse kerner.

Det sidste forsøg er pinjekerner fra den karakteristiske Paraply pinje. Den vokser i store dele af middelhavsområdet, især i gamle italienske og franske haver, men også som allétræ. Den er lige på grænsen af sin hårdførhed her i Danmark, men på en gunstig og beskyttet plads tæt på vandet kan den sikkert god vokse.
Nå vi får se.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Om ikke andet har du glæde af at eksperimentere. Det er altid sjovt.

/Birgitte

Henrik sagde ...

Det er fantastisk når det lykkes, og muligheden for at følge planter man selv har frembragt.