tirsdag den 7. januar 2014

Et kæmpe værk om Nicolas-Henri Jardin

Nicolas-Henri Jardin 1720-1799.
Måske den mest indflydelsesrige og til tider oversete franskmand vi har haft på besøg.


Hvad får mig til at give mig kast med at gennemtrevle et værk af denne dimension ? Jeg er jo ikke Arkitekt, historiker, eller kustode for et af disse pragtfulde værker. Ren og skær interesse og en erkendelse af min franske fascination skal skoles lidt mere. Ikke sådan på bænken, men flere skønne haver fx. Glorup på Sydfyn har en reference med N-H Jardin.

Glorup på Sydfyn

Hvem er han? Det skal jeg først lige til at finde ud af, men sikke en rejse jeg nu skal ud på, en tur i helt ind i den DNA der er blevet den danske nyklassisme.

Geometrisk analyse, en spændende disciplin jeg vist skal kigge nærmere på.
Tolkningen af nyklassismen som Jardin tilførte vores kolde klima var unik. Det foregik under en periode som endte med at blive den længste fredstid i historien og den mest frugtbare med store offentlige byggerier, Amalienborg, bydelen Frederiksstaden omkring og Frederikskirken samt alle de mange herregårde, haver og anlæg som idag er en helt uvurderlig skat. Nogle er forfaldne, andre forgået men de fleste lever endnu, og sikke en arv.
Hvis I har læst og ejer Bogen Danmarks dejligste haver af Bente Scavenius vil I kunne se mange eksemplarer på Jardins haver.

Hvis I orker at læse mere kan jeg kort fortælle at Jardin blev hentet til Danmark for at færdiggøre Københavns nye prestigekirke, Frederikskirken (den nuværende marmorkirke) samt virke som professor ved det nystiftede danske kunstakadami. Han tilbragte 16 år fra 1754 til 1770 i Danmark og bidrog til alt fra små pavilloner, Sølvgades kaserne  til moderniseringen af Thotts palæ, nuværende Frankrigs ambassade. Han havde sin mest produktive periode i Danmark, men forlod landet da hans kontrakt ikke blev forlænget, måske blandt andet pga. J. F Struensee den reelle hersker som ønskede at spare på statens budgetter. Frederikskirken blev endeligt indviet i 1894.

4 kommentarer:

Solbakken sagde ...

Interessant! Har aldrig hørt om ham, men absolut en bog, jeg kunne være interesseret i! Pudsigt efternavn, som jo betyder "have".

Henrik sagde ...

Simpelthen et utroligt sammentræf, bøgerne er udgivet af nationalemuseet kan købes ved bla. www.williamdam, eller lånes vil jeg tro, pas på de vejer omkring 7-8 kg vil jeg tro.
Henrik

Kjeld Slot sagde ...

Hej Henrik
Den er egentlig heller ikke særlig dyr i anskaffelse, når man tager indholdet i betragtning! - En bog for nørder, der absolut ikke lider af "must-have-syndromet". :-) jeg tænker; det kan blive meget dyrt at følge Jardins spor!!
Jeg forstår til fulde din fascination.
Go dag
Kjeld Slot

Henrik Mikaelsen Havehjernen sagde ...

Hej Henrik
Nu har jeg jo trasket ud og ind af Sølvgades Kaserne igennem mange år og løbet prustende rundt i Barnstorff parken og jeg synes bestemt også at der er noget læring at hente hos Jardin. Der er noget omkring harmoni og proportioner der mangler i moderne anlæg - eller i hvert fald er sværere at opfatte. God fornøjelse med læsningen
Hilsen Henrik Havehjerne