søndag den 23. oktober 2016

Om lys i mørket

Det handler om lamper.

Vi skal have lys på huset, det er jo enten en ting man ikke tænker det store over, eller også fylder det en hel del.
For de fleste er det vel sådan, der sad allerede lamper på huset man købte, og med mindre de var pink, eller totalt afskyelige så sidder de der stadig. Måske hvis man bygger hus, tænker man mere over det, med mindre typehusfirmaet lige har et par fornuftuge, praktiske lamper. Så vælges det nemme.

Nå jeg går rundt i et villakvarter, så forundres jeg over hvor anonymt det kan være, lamper er et musthave, men tit virker det ikke som om der er taget egentlig stillig. Jeg tager muligvis fejl, så tilgiv mig. Men hvor er der altså mange byggemarkedsløsninger klistret på ellers smukke danske huse.

Nu tager jeg de rosenrøde briller på, når jeg går rundt i franske byer, så kigger jeg på inventar. Altså ikke ind igennem vinduerne. Men husene, deres døre, skodder, vinduer og beslag. Smukt smedejernsarbejde, gitre, låger, og porte. Mange, især lidt ældre huse er rigt udsmykket med det bedste franske håndværkere kunne tilbyde. Der er i Frankrig et enormt marked for gensalg af byggematerialer og udsmykning fra nedbrudte huse, (nogen gange også stjålet), et rent slaraffenland. Men nu til dilemmaet.
Hvordan skaffer man 7 ens smukke franske lamper til et provencalsk hus i Danmark ? Uha det har været en hård nød. Antikke lamper er kostbare, og ofte slet ikke i en stand hvor de ville kunne holde til vejet i Danmark. At finde 7 ens, er nærmest utopi. Derfor besluttede vi allerede da vi tegnede huset at det måtte blive moderne reproduktioner. Her kommer så byggemarkedspolemikken ind i billedet, de findes også i rigt antal i Frankrig !
Dusinvis af boligblade er blevet gennemset, og alle lamper der kunne være noget, forsøgt navnebestemt og googlet. Tænk Jer, pludselig var den der, og den gik igen og igen på både renoverede mas provencale,og i moderne fortolkninger. Lampen hedder noget så fransk som Barn Lamp, fra Eleanorhome  og den er DANSK !Sådan er Verden blevet global, denne smukke enkle lampe, hænger simpelthen  overalt nu på smukke franske huse. Vores kan nu melde sig i rækken.


Håber I læste med så langt, nu til billederne.
Pærerne er 4W LED Dekorationsglødepærer svt. 400 Lumens eller omkring 40 watt .
Vi har både en tidstænding og skumringsrelæ så der altid er lys fra mørket sænker sig og til midnat, samt igen fra 6.00 til daggry. Uha sikke en luksus, som tiden før energikrisen i 70´erne.
Lyset der kraftigere ud end det egentlig er, så det er ikke et Hangarskib.

Nu kan vi finde vej i mørket udenfor.

10 kommentarer:

Lise sagde ...

Ser rigtig flot ud. Ja vi kan også her i Danmark.

Frede sagde ...

Virkelig smukke lamper! Og meget smukt med lys i mørket. Er der mon en særlig grund til farven? Den er ikke dansk mainstream og leverpostejsfarvet, er den mon særlig fransk (undskyld mit spørgsmål, men jeg kommer ikke så meget ud.... ;-)...)?

Jette sagde ...

Hej Henrik.Et supergodt valg.For som du skriver så skal de jo passe til huset og se smukke od.......og det gør de.
Skøn stemning der i mørket.Godt valg.
Og rigtig god aften Jette

Henrik sagde ...

Hej Frede, farven er olivengrøn, og brugt en del steder. Men ofte er det sorte og brune, vi synes bare de sortefarver træder frem som dominerende på gule huse i Danmark, mindre i det varme lys sydpå.
Venligst
Henrik

Elin sagde ...

Hej Henrik.Et virkelig godt valg. Farven er super til det gule hus!!
Det begynder at se rigtig godt ud det hele!

Henrik Mikaelsen Havehjernen sagde ...

Det gælder i alle livets forhold: Den særlige følelse, når man finder den rigtige! Tillykke Henrik! :-)

Anonym sagde ...

Smukke lamper! Smukt hus! Og spændende blog. Jeg har lige fundet jer, og jeg vender tilbage en dag jeg har bedre tid. Jeg sætter jer straks på min Bloglovin'liste :-)

Hilsner fra Nana / www.mitlandliv.dk (vi har selv for nylig købt et hus på landet og er ved at indrette have)

Henrik sagde ...

Hej Nina, velkommen til, en have på landet sikke en dejlig glæde for jer. Kiggede lige forbi din blog, har da været forbi før.
Venligst
Henrik

Fru Friis sagde ...

For filan da også Henrik! Som altid super god smag, og hvor er det sjovt at du finder den rigtige franske lampe i Danmark! En skøn og glad farve, som passer formidabelt til hus og have. Smukt med smukt på! :o)

Nette sagde ...

Åååh hvor er det skønt at se, hvorledes I rumsterer med detaljerne. Jeg kommer fra en familie, hvor min farfar var installatør, min far og min ældste bror overtog firmaet. Vi havde to forretninger på Østerbro, hvoraf min bror og svigerinde stadigt driver den sidste. Min bror er efterhånden kommet godt op i årerne, og familien lukker og slukker nok indenfor en overskuelig årrække. Jeg tjente selv til lommepenge og senere studier i forretningerne (som sælger lamper og elartikler), og sørme om min søn på 21 ikke også tjener til livets ophold der, mens han studerer. 4. generaration. Nå, men jeg er miljøskadet, når det kommer til lamper, er megakræsen, men giver jer point for jeres valg! Lamperne passer fint til huset og styringen af lyset sidder da lige i skabet. Det er en sand fornøjelse at få lov til at følge med i tilblivelsen af jeres boligdrømmen!

Nu til noget helt andet. Jeg "hører" ofte haveudsendelser på Youtube, mens jeg laver kedeligt husligt arbejde, og kom sådan til at tænke på dig, mens en BBC udsendelse med Monty Don ved navn The Gourmet Garden løb over skærmen. Det er en smuk og interessant udsendelse om køkkenhaver i Frankrig og naturligvis optaget on location. Som man siger. Så hvis du ellers ind i mellem giver dig selv tid til at sidde lidt ned, tror jeg måske, det er lige noget for dig.