fredag den 6. april 2018

Kære Politikere og DR. Er havefolket ikke også licensbetalere ?

Foranlediget af endnu et tvivlsomt wtf. haveprogram eller slet ikke.
Kære Politikere og DR.

Licensen, hadet og elsket. Men som Public Service en institution. Dens ypperste bannerfører er DR, selvbestaltet, politisk styret, og underlagt et helt regulativ af pligter og rettigheder.
Alt dette vil jeg springe over. Og fremover bliver den jo så opkrævet via skatten.
Men det er mig ubegribeligt at der i en budgetramme alene til DR med TV og radio i underkanten af 2 mia. ikke kan laves et kvalitets haveprogram med ugentlige udsendeser.
Man skal ikke opfinde noget unit, eller specielt. Blot et dansksproget program ligesom Gardeners World fra BBC2.
Her skal hovedvægten ligge på programmets have et stykket jord, med hus hvor værten et havepassioneret menneske uden kommercielle interesser og kendis effekt, deler sin glæde og passion. Ja jeg skriver PASSION, vi er vel 4-500.000 havemennesker i dette land, resten interesserer sig muligvis ikke for have, fint for dem. Jeg har det på samme måde for stort set alt resten DR sender.

Hvad kan det koste.
Køb af 4000-6000 m2 grund 5-8. mio. mindre hvis det ligger uden for den Storkøbenhavnske region. Byg et hus i dansk tradition, moderne, eller murermester vælg selv, der findes gode arkitekter. 4-8 mio. Det skal ikke være en herregård, eller et palæ. Det skal afspejle den bolig, som mange danskere råder over.
Så er vi igang.

Hvad skal det koste at drive om året, det kan ikke overstige 10 mio.
Giv værten 1 mio i fuldtidsløn inkl. pension, gager osv. Lad værten bo i huset eller møde på arbejde der, som alle andre lønmodtagere.
Jeg mener hvor svært kan det være ?

Så er der 8 mio tilbage til klippere, fotografer, redigering og distribution osv. vedligehold af udstyr.
Byg en trælade til alt det tekniske der bruges til produktionen, herunder spiseplads, toiletter mv.
Der kan laves fint TV på små budgetter, og lidt håndholdt til tider lever vi fint med.
1 mio årligt til anlæg, haverejser for værten mv, det skulle dække.
Vi holder af Bonderøven, men han er jo ikke havemand, og det er heller ikke hans passion. Han har sin egen berettigelse indenfor sit felt.

Den alternative programmodel kunne være. 3 haver og værter. Men de skal selvfølgelig aflønnes, i dette tilfælde på deltid.
Her opbygges programmet med 3 landsdelshaver, og dermed 3 delværter. Fordelen her er at man kan dække et endnu bredere havelandskab.
De 3 værter kunne være med egen have, det holder nogle omkostninger nede, men øger andre i selve produktionen. Det giver frihed at have 3 værter, med større viden og forskelligheder i både haven og persontypen. Jeg har ikke kendskab til dette koncept noget sted, og derved kunne DR udvikle sit eget haveprogram uden at føle sig underlagt eksisterende dogmer.
Et program skulle stadig dække det aktuelle i alle 3 haver, men vægten kunne naturligvis være forskellig. Hvis en have har mange frugttræer og køkkenhave, ville interessen mest være for dette, og den anden muligvis være mere fokus på prydhaven. Den sidste måske en helt ny have, fordi det giver god mening at følge en have fra bunden, og der vil være en stor appeal i dette. Mulighederne er der.
Det sidste vi har brug for er endnu en have makeover, konkurrence og andre rent ud sagt ligegyldige koncepter. Hvem passer haven når TV er gået, og der kun blev sat sommerplanter fordi det ser godt ud på TV. Hvad med næste år, holder den "renoverede" have......

Programmet "I Haven", skal indeholde, alt vedr. haven. Dens anlæggelse, dens drift, dens brug, vedligehold og alle andre relevante områder inden for havebrug og havekunst.
Vi kan ikke favne alle havetyper, i en have, men man kan godt med den rigtige vært formidle haveglæde for alle typer af haveejere.Det vigtige her er passionen. Hvis værten ønsker at drive en køkkenhave på 1000 m2, så lad os få dette. eller 100m2 i højbede. Men det skal selvfølgeligt være en bred haveform i sin dyrkning og anlæg.
Der kunne medinddrages eksterne havefolk, experter, og planteskoler der har specialsortimenter.
Besøg i udenlandske haver, både i vores nærhed og længere væk.

Der er masser at gribe fat i. mangler DR emner, er jeg sikker på Haveselskabet og havefolket i Danmark vil kunne berige med forslag til 100 års produktion.
DR´s medarbejdere kunne starte med en enkelt sæson af Gardeners World, her er rigeligt til et grundlæggende koncept. Og drop så lige snobberiet samtidig. Man har jo ikke holdt sig for fint til X-faktor eller lign. Det må være muligt at lade sig groft inspirere, grænsende til kopi af Gardeners World.
Vi ønsker os, et haveprogram, hvor der arbejdes med danske klimaforhold, men også eksperimenteres med planter, træer og dyrkningformer som fx. en have uden brug af pesticider, klimavenlig., permakultur, den grønne have hele året. Vi arbejder med vores klima og ikke mod det. Genbrug af vand, hækafklip og alle de andre praktiske sysler skal med i programmet.
Haven er et internationalt fænomen, til alle tider har vi Danmark ladet os inspirere af udlandet og givet det vores eget danske præg. Vi har et rigt land, et fantastisk dyrkningsklima, tænk om Vi kunne formidle det til hele befolkningen.
Jeg er overbevidst om at et haveprogram af kvalitet og kontinuitet ville trække 500.000+ TV seere hver uge. Programmet skal sendes torsdag i bedste sendetid kl 20.00 naturligvis på DR1 og derefter være frit tilgængeligt på DR.dk i uendelighed.
På den lange bane, bliver programmet så populært at der kan tjenes penge på det, og det selv genererer indtægter der langt overstiger udgifterne. Der vil blive grundlag for en undervisningsvirksomhed hvor skoleelever i en uges praktik kommer i haven. Programmet vil inspirerer til at gøre vores byer, og landsbyer mere grønne og blomsterrige. Det vil stimulere det frivillige sammenhold lokalt, og en generel forskønnelse af hele landet.

Derom beder jeg, på vegne af havefolket i Danmark.

NB mangler I en vært, så stiller jeg mig naturligvis til rådighed, man skal ikke råbe hvis man ikke selv er klar til at tage ansvar. Dog er jeg overbevidst om der findes endnu bedre kandidater i dette land.

Venligst
Henrik havemand.

I må gerne dele indlægget andre steder hvis I synes det er relevant.


20 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Vel talt Henrik - jeg støtter gerne op om dit forslag.
Haveprogrammer torsdage klokken 20 om vinteren, eller når det er mørkt om aftenen, yes vi vil elske det.
Det kan også være noget alla Monty Don, som tager rundt og hjælper haveejere i gang, det kan heller ikke være så dyrt. Jeg så et haveprogram for en del år siden fra Sverige, da havde de købt en gammel gård/hus og gik i gang med haven med hjælp fra de omkringboende. Det var også interessant. Det er ikke idéer vi mangler.
Hilsen
Lisbeth

x sagde ...

Hørt!
Og hvis alt andet glipper, så send da for søren Monty Dons programmer, dem kan vi (jeg) ikke få nok af :-)

Unknown sagde ...

Hej Henrik. Jeg er så enig med dig. Jeg vil elske programmer efter dit koncept. Jeg vil helt sikkert også være at finde foran skærmen hvis det er med dig som vært i Havens gang i Hørret :-). God weekend til dig. Endelig en weekend med godt vejr. Mange hilsner Mette

Ulla sagde ...

Som talt ud af mit hjerte!
Jeg savner virkelig ordentlige haveprogrammer, og orker ikke se flere konkurrencer og "instant garden" projekter. Du har så mange gode idéer at DR burde ansætte dig på stedet, så kunne vi få lidt valuta for licensen.

Tak for dette indlæg!
Hilsner fra Ulla

Lene sagde ...

Lyder som nogle rigtig gode ideer. Jeg skrev til TV 2 fri og spurgte, hvorfor de ikke sender haveprogrammer i vinterhalvåret, når vi har tid til at se dem. Svaret var, at der gider folk ikke se haveprogrammer, hvem mon de snakker om ?
Mvh
Lene Bedstemorshave

Unknown sagde ...

Jeg vil også gerne råbe højt med i koret af "dit" haveprogramseere - dog uden selv at stille op som værten!
Det nye haveprogram med de 4 stykker jord, hvor hvert hold skal imponere mest muligt, har lige alt det, som også jeg tror ,de fleste haveinteresserede ikke er spor interesserede i, nemlig tidspresset og konkurrenceelementet. Alt skal foregå i hektisk tempo og er ikke særligt langtidsholdbart.
Jeg tænker "Badehotellet" som haveprogram - den succes Badehotellet har, er noget med den stemning serien bringer ud over skærmen. Vi vil selvfølgelig ikke have fiktion i haveprogrammet, men rigtige haver! Måske er der nogle folk indenfor underholdningsafdelingen som skulle skiftes ud med producenter, som ikke tænker underholdningselementet i form af hurtige løsninger og pengepræmier ind i et nyt program. Om programmet er kopieret fra England eller vores helt eget, begge dele hilses velkommen.
NB. Du lyder da som et godt bud på en ny havevært.
Hilsen Pia

Henrik sagde ...

Kære Lisbeth.
Lige præcis. Man kunne meget passende genudsende sommerens sæson i haven om vinteren til at holde humøret oppe. Samt en månedlig udsendelse om vinteren, der er mange ting i haven som vi laver fra nov-marts.
Kunne man finde en person/personer der også havde evnen til at hjælpe haveejere i gang og videre, ville jo være meget inspirerende.

Venligst
Henrik

Henrik sagde ...

Hej X.
Jeg kunne ikke være mere ening, send da for hel..... Gardeners World.
De sender vist lidt ældre afsnit på TV2 fri, om morgen fra 7.30 på en hverdag.....Tak for ingenting.
Henrik

Solbakken sagde ...

Jeg kan kun give dig ret. Vi mangler haveprogrammer med kvalitet og ikke alle disse konkurrenceprægede udsendelser, der bliver vist på TV2 og TV2fri. DR må op af stolen, og om ikke andet kan de vel genudsende nogle gamle programmer. Det gør de jo rask væk med genbrugsprogrammer, krimier og serier!

Marthe sagde ...

Fantastisk fedt forslag.

HAVELIV sagde ...

Jeg er med på ideen....håber dit fantastiske indlæg bliver taget til sig og set af de rette folk....
Så godt formuleret God sommerdag.
Venligst Grethe

Jens sagde ...

Fuld opbakning herfra. Lad os håbe DR vil tage udfordringen op. Mvh Jens

Henrik sagde ...

Man kan jo i hvert fald konstatere at mulighederne står åbne for DR ud i nytænkning, og en chance for med de nye budgetkrav til at bryde med gamle forpligtigelser og sætte rammerne for et nyt tv. De ville sågar tjene penge derved, men det bryder jo nok med principperne om at øsle pengene ud på tilfældige sportsbegivenheder og konkurrence koncepter.
VEnligst
Henrik

Nette sagde ...

Henrik, jeg er begejstret for dette indlæg. Jeg har selv tidligere skrevet breve til både DR og TV2, men det er som om, at de mennesker som træffer beslutningerne om de såkaldte haveudsendelsers indhold, ikke er en døjt interesserede i haver. Jeg har for øvrigt også bedt om, at de kopierede konceptet fra Garderners' World, som jeg holder meget af! Fordi programmet aldrig bliver kedeligt. Monty Dons have har mange forskellige haverum, og indeholder tips a la "man tager højre hånds tommel- og pegefinger og ...." garneret med indslag fra andre både store og små haver samt folk, der har interesse for monokultur med information om, hvordan man indpasser netop den slags plante i sin have. Konceptet er gribende enkelt og lige til at kopiere. Mit forslag var at man så på haver i hele Skandinavien, for så kunne DR sælge programmerne til de andre lande. Haven i Hune var jo lidt derhen ad. Og meget populær. Hvor svært kan det være? Du har begået et meget fint skriv, og jeg kan ikke få armene ned. Godt gået!

Nette sagde ...

PS: Jeg er afgjort fortaler for, at sådanne programmer sendes i HAVEHALVÅRET. Det er det bedste tidspunkt, da man så kan nappe ideerne og informationerne med det samme og komme i gang. Præcis som man gør med Gardeners' World. Det optages og redigeres i løbet af ugen og sendes fredag aften. Jeg kan godt afse ½ - 1 time en gang om ugen. Både i solskin og regnvejr.

Henrik sagde ...

Kære Nette. Mange tak for dine rosende ord, jeg ville sådan ønske mig et haveprogram med kvaliteter som GW og en hyggelig vært som Monty, og alle de andre på holdet. Haven i hune, havde i sin sin delelementer heraf, med Anne som den excentriske havedame, og CD som GDS manden der lavede mange planter og interesserede sig enormt for havens sammensætning. Tænk om vi kunne få et program med en dansk vært, som var lige som os andre. Havepassioneret, og vidende på et niveau uden at blive belærende, men som den gode havementor og kollega. Derom kunne jeg ønske.
Venligst
Henrik

Henrik Mikaelsen Havehjernen sagde ...

Kære Henrik,
Vi er vist mange, der har undret os over hvorfor det er så tyndt med haveprogrammer på dansk tv. Især når havedyrking er så hot som det er lige nu. Jo vist, der jo Ryge...men det handler jo næsten mere om ham end om have. Ved ikke hvad modellen skulle være, der er jo så mange muligheder, som tråden her jo også viser. Og kan man ikke finde på noget selv, så køb dog i det mindste de gode udsendelser fra udlandet(Norden/UK) og send dem på et tidspunkt hvor vi rent faktisk har mulighed for at se det.
Men en ting er sikkert: GIDER IKKE NOGET MED KONKURRENCER! Hvorfor skal der gå Robinson i det? Hvorfor skal man udpege nogle som tabere, for at det er godt TV? Det bliver jo uvægerligt showhaver, som er lavet til at se godt ud på det tidspunkt de bliver bedømt - men måske ikke i det lange løb. Og måske unødvendigt spektakulære. Vi ved jo alle, at det tager nogen tid inden en RIGTIG have vokser til og planterne rigtigt etablerer sig og fylder ud. INSTANT GARDENING er simpelthen noget af det værste jeg ved, for det handler først og fremmest om hvordan ting SER UD og ikke hvordan de ER.
...nu fik du mig godt ophidset og rød i kammen...må hellere tage en kop beroligende te! God dag derude fra Henrik

Nette sagde ...

PPS: Det svenske program "Dage i Haven", som sendes på DR2 er et godt program, synes jeg. Desværre sendes det vist kun om eftermiddagen, hvor mange jo er på arbejde.

Henrik sagde ...

Lige præcis et godt program, men en bizar prioritering af sendetid.
Nå jeg må vist hellere finde kameraet frem.
Venligst Henrik

Henrik sagde ...

Så Henrik, pas nu på blodtrykket, tag en ekstra kop beroligende the og nyd din have. At satse på DR ved jeg jo godt er utopi, men der var noget om at Jørgen "mylle" i sin tid skrev til dr og klagede over programmet, og pludselig endte som vært selv....
Venligst Henrik, nb hvor lagde jeg nu det kamera