søndag den 16. oktober 2011

Buksbom stiklinger fra 2010 opdate I

Næste kapitel i serien om Buksbom.

Sidste år i august klippede jeg en masse stiklinger, bla. også for første gang af den bredbladet B. Rotundifolia. Den generelle fremgangsmåde har jeg beskrevet under planteformering. Nu er det så efter 14 måneders tålmodig venten og lidt vand i ny og næ blevet tid til at omplante de mange små nye buksbom.


Sådan i tal er det blevet til 44 nye B. Rotundifolia ud af 88 stiklinger, en del af de tabte skyldes "Drivhus katastrofen", men overordnet set en god succesrate. Jeg har omplantet dem 2-3 styk i 12 cm potter for på den måde at drive dem lidt mere frem, og senere omplante dem enkeltvis det skulle give kraftige planter med et stort rodnet. Nu får vi se om det er rigtigt, da jeg har også sat et par stykker i rækker så jeg kan sammenligne resultatet.


Den alm. småbladet buksbom har jeg ikke lige tal på vil skyde på der er ca 250 stk.
Der er blevet omplantet i rækker og sat i plantesække, da jeg ikke har nogen endelig plads klar endnu, samt at de nemt kan stå 1 år her og blive til stærke og kraftige planter, blot jeg vander dem med flydende gødning i løbet af det kommende forår.


Det er en nem og ikke pladskrævende måde at omplante til plantesække indtil de er klar til udplantning til maj 2012.

.

10 kommentarer:

Vivi sagde ...

Hvor er det flot, skønt selv at kunne frembringe planterne :-)

Det er vist noget jeg skal til at gøre lidt mere i, men den kære tid..........

Høneballehaven sagde ...

Hej Henrik
De står vel nok flot, de små buksbom planter. Så kan du få hække i haven om nogle år, jeg går ud fra, du skal bruge dem til hække. Smart idé at omplante dem i plantesække.

Hanne i haven sagde ...

Hvor er det smart med plantesækkene! Det har jeg aldrig tænkt på. Tak for idéen :-)
Haveblogger-verdenen slår altså havebladene med flere længder med alle de fantastiske idéer man får her.

Lavendel sagde ...

De ser flotte ud. Har også prøvet det med godt resultat, men det var den storbladede. her i Méjannes le Clap gror den vildt, så jeg napper lidt med hjem.

Lene sagde ...

Hver gang jeg læser om buksbomstiklinger får jeg sådan en lyst til at prøve - og hvorfor er det så lige at jeg ikke får taget mig sammen? :)

Fru Friis sagde ...

Kære Lene. Så er vi to!! Jeg sad netop lige og spekulerede på hvorfor jeg ikke har fået gjort noget ved det. Nå, men jeg må op og kigge i Henriks planteformeringsboks og se hvad der står af kloge ord...

Kære Henrik! De ser godt nok fine ud dine hjemmelavede stiklinger, lidt misundelig har man vel lov til at være ;o)

Tine sagde ...

Altså Henrik, der er vist ikke noget der kan måle sig med din tålmodighed. Har selv buskebom i forhaven, men en eller to af planterne er døde. Har du nogen ideer?

Landliggeren sagde ...

Tålmodighed, tålmodighed - jeg prøver at finde den et eller andet sted :-). Jeg tog stiklinger i foråret og håber de overlever vinteren. Hvis de gør det kan jeg nok godt finde tålmodigheden til at se dem gro - langsomt. Og, hvem ved måske får jeg blod på tanden og kaster mig ud i lige så mange som du. Ellers er der jo ligesom ret langt til den buksbomhæk :-)

Ha´en god eftermiddag og aften
Birgitte

Frøken Solhat sagde ...

Hvor er de blevet fine allerede. Plantesække tippet vil jeg benytte mig af når jeg skal plante mine stiklinger fra august om.

Knus Dorthe

Frøken Solhat sagde ...

.....sidder nu og lave et indlæg om en svampesygdom der skal tages alvorligt - foranlediget af Tines døde buksbom. Håber at vi alle kan blive klogere i morgen ;0)

Knus