torsdag den 6. oktober 2011

Henkogte tomater

Sommersmag til vintermad

Som overskriften antyder drejer dette indlæg sig om henkogte tomater.
Først må jeg fortælle at tomaterne ikke allesammen er fra vores drivhus, men et super tilbud på 2 kg små gule cocktail tomater for 25 kr som min hustru "faldt" over, men vi har også henkogt vores egne tomater.
Opskriften er fra Camilla Plum, jeg regner med hun ikke bliver sur over at jeg udbreder den her.
Det er andet år vi laver henkogte tomater, og problemet er blot det at vi ville ønske vi kunne lave flere da smagen er helt uovertruffen til pastaretter en kold, mørk aften midt i vinteren.


Her er fremgangsmåden. Held og lykke, det er rimelig nemt og tager ikke så meget arbejdstid, men nogle timer i ovnen og giver en skøn duft i huset.


Henkogte tomater/syltet tomatsauce
06. september 2009 kl. 20:00 på DR2
·         2 kg modne tomater
·         2 dl olivenolie
·         1 helt hvidløg, pillet i fed
·         En stor håndfuld frisk basilikum
·         1½-2 spsk. groft salt
·         Sylteglas
Skær tomaterne over, hvis de er meget store, små tomater kommes hele i glassene. Fordel dem i sylteglas, så de er helt fulde. 
Pres tomaterne godt sammen. Prop basilikum og hvidløg ned langs siderne, drys med salt, hæld oliven olien over og skru lågene næsten helt på, hvis det er almindelige sylteglas du bruger. Hvis du bruger rigtige patentglas med gummipakning skal glassene lukkes. Når man varmer glassene op, vil der dannes damp som skal ha lov at slippe ud, ellers eksploderer glassene, og det kan fint slippe ud ved gummipakningen.
Sæt glassene i ovnen ved 110 grader og lad dem stå til indholdet ligner kogte tomater, er faldet sammen og det bobler lystigt af sted i glassene. Tag glassene ud og skru dem helt stramt på med tykke grydelapper, mens de er varme. Sæt dem tilbage i ovnen og køl af. Patentglas bliver bare stående i den slukkede ovn, til de er kølet af.
Vask glassene udenpå, når de er kølet af, og opbevar et køligt sted.
Tomaterne kan varieres med et lille skvæt æbleeddike, frisk oregano, frisk estragon, et par saltede capers, hvis det usandsynlige skulle ske, at man blev træt af det i den helt enkle version

5 kommentarer:

Landliggeren sagde ...

Ikke dumt at falde over et tilbud på 2 kg. cocktailtomater til 25,- kr. :-). Det kunne jeg godt bruge, for den opskrift lyder bestemt ikke dum. Vores egne tomater falder jeg ikke ligefrem over. Til næste år må jeg vist have drivhus for høsten er ikke ligefrem til at råbe hurra over. Jeg vil så gerne også have tomater fra egen have til vinter :-). Det lyder rigtig dejligt.

Ha´en god aften
Birgitte

Fru Friis sagde ...

Selv om jeg har drivhus er der nu ikke nok til at henkoge, så det ville da ikke være tosset med et 2 kg's tilbud! Jeg har tidligere set fru Plum henkoge tomater og syntes også dengang at det ser utroligt lækkert ud - jeg må på tilbuds jagt... ;o)

Lone sagde ...

Hvor ser det lækkert ud - tænker straks jeg må have fat i kogebogen! Hvilken en af hendes bøger er opskriften i?

Staudefeen sagde ...

Ja, de er lækre, og vi henkoger en masse hver sensommer - har haft det på min blog et par gange - også for nylig.

Det er fantastisk at kunne frådse i tomater om vinteren, og så smager de jo som helt friske tomater og har en holdbarhed på flere år, hvis man ikke lige får dem brugt.

Lhb, opskriften ligger på DR's hjemmeside - hun har lavet dem i et af programmerne. Tror ikke, opskriften er i en af hendes bøger.

:-) Marlene

Tine sagde ...

Yummy hvor ser det lækkert ud. Elsker dine gule tomater, de er altid gode, lige siden skanderborgvej. Vi prøver selv tomater for første gang i Sydney, men det er granat tomater tror jeg. Det er forår nu, men vi mangler lys i baghaven. Håber at sommerheden kan gøre noget ved det.