søndag den 30. oktober 2011

Omplantning af Hørpalme

Trachycarpus fortunei.

Blandt dette efterårs mange sysler står blandt andet omplantningen af min Hørpalme "Trachycarpus fortunei" på listen. Jeg har købt den helt tilbage i 2006 og hjemtog den fra en påskeferie i Sydfrankrig, dengang var der ikke rigtig nogen salg af palmer i Danmark, ihvert fald ikke i en sådan grad at jeg stødte på palmer. Nu kan de jo købes snart alle mulige (umulige) steder Bilka, Bauhaus mv.
Det bedste sted jeg kender er www.palmeriet.dk her kan man bestille selv meget store palmer hvis man har en ditto tegnebog, eller ikke kan vente 15 år på at den vokser op i en rimelig god højde.


Kinesisk Hørpalme er vel nok den mest udbredte til frilandsdyrkning i Danmark, større eksemplarer kan eftersigende tåle -18 måske -22 grader. Der står et yderst velvoksent en af slagsen i Botanisk Have ved Landbohøjskolen, så den har jo klaret de værste vintre vi har. Det er en viftepalme med en fin stamme som ser ud som om den er omviklet med hessian,  i Danmark kan den sikkert opnå en højde af 4 meter eller mere hvis man er tålmodig.

Jeg har min i en krukke indtil videre, men senere skal den helt sikkert plantes ud når den rigtige have erhverves.  Nu har den fået en lidt større krukke, hvilket var tiltrængt da al jorden var væk i den gamle krukke rødderne alt dominerende.

Den gamle potte var en Anduze vase, men desværre jeg ikke har modellen større må den over i en terracotta potte fra Bauhaus, synes nu den passer meget fint til palmen alligevel. Højde med potte er nu ca.130 cm.


Om vinteren får den plads i drivhuset da den er lidt mere sårbar når den står i krukke end hvis den var i jorden.

11 kommentarer:

Fru Friis sagde ...

Jeg syntes allerede den ser gladere ud, efter den fik mere plads til fødderne - der er da heller ikke noget værrer end sko der klemmer... ;o)

bloggernefa sagde ...

Det ser ud som om den har fået det bedre, efter den er flyttet over hvor den kan strække tæerne lidt bedre.

Man kan næsten sige at Anduze vasen er franske stilet, hvor terracottaen er den lidt mere italienske model.
Men kønt ser det ud.

Jeg kan lide begge slags potter, - havde jeg råd kunne jeg godt finde på at spørge dig hvad du tager for sådan en vase? Den passer liiiige til mit hus.

Har forresten lavet link til dig i min blogroll idag. ;)

Susanne sagde ...

Flot palme! Købte en lignende - ikke i Bilka, men Fakta - i foråret, og håber den kan overvintre under et halvtag. Mon kolddrivhuset er en bedre placering, og skal den pakkes ind?

Frk. Anemone sagde ...

Den så da ud til at trænge til det :) Den nye krukke kan nu godt gå an.

Tænk jeg vidste slet ikke at man kunne have sådane palmer på friland - hurra for blogverden!

Henrik sagde ...

Kære Eva. Faktisk har jeg overvejet om jeg skulle importere disse smukke franske vaser fra Anduze, men ved ikke rigtig om der ville være et marked i Danmark for så eksklusive potter, den med den grønne ranke er ca. 46 cm høj og ville nok koste 1200 kr eller der omkring hvis den skulle sælges i herhjemme.
Susanne. Palmen kan nemt overvintre i et kolddrivhus, jeg vil anbefale at du pakker potten ind i bobleplast, men ellers skulle det være rimeligt nemt med kun sparsomt med vand hvis noget overhovedet.
Palmerne kan købes hos bla. www.palmeriet.dk
Henrik

Giga sagde ...

Oby Ci rosła pięknie :-). Pozdrawiam

Høneballehaven sagde ...

Som det da pyntede på din palme. Til næste år gror den nok meget mere :-)

Hanne i haven sagde ...

Sikke en flot palme :-) Og jeg synes at den ser rigtig godt ud i terracotta-krukken, men nu er jeg jo også Italien-fan :-)
Jeg synes nu også at den gamle krukke var flot. Så må du finde noget nyt at plante i den :-)

i min have sagde ...

Hej
Jeg er gal med palmer, og har experimenteret meget med hvilke der passer til vores klima, gennem de sidste 10 år.
Det kan sagtens lade sig gøre, som Henrik skriver...dog vil jeg gerne dele et par erfaringer:
1. Roden på hørpalmer tåler slet ikke så meget frost som alt det der stikker op af potten - vil mene at potten skal pakkes godt ind hvis der bliver langvarigt under -6 grader.

2. Ved -10 grader skal hjertet pakkes godt ind...der hvor de nye blade skyder op af stammen (tænk på chill factor - lidt vind sammen med bare -2 grader kan være nok).

3. hvis krukken sættes i drivhus skal man være opmærksom på at temp. kan svinge rigtig meget...og bliver der lidt varmt og sol, begynder din hørpalme at suge vand...så mange palmer dør ikke pga. frost, men pga. udtørring. En mere sikker plads ville være en garage med lidt dagslys og stabil temp.

4. Hørpalmer er mere hårføre når de er plantet i jorden i læ...helst ikke stik syd, da solen kan brænde dem - hellere mod vest.

5. Vær opmærksom på at der er stor forskel på hvad en Humulis palmer (europæisk viftepalme) som er meget solgt i bla. Fakta, og hvad hørpalmer kan holde til.

Er der spørgsmål, må i endelig skrive.

Lidt af mine (til tider dyrtkøbte) erfaringer...håber det er ok med den lange kommentar på din side Henrik?

MVH Henrik (en anden Henrik)

Henrik sagde ...

Hej Henrik (Ham den anden)
Der er helt fint med dit gode og meget informative indlæg, det vil jeg bruges når jeg senere påtænker at plante ud på friland. Min palmer står nu indtil videre frostfrit i drivhuset om vinteren med en temperatur på min 2 grader og daglig udluftning så vi helst ikke kommer over 6-10 grader når solen en sjælden gang kommer på om vinteren.
Henrik

i min have sagde ...

Super, og selv tak for rigtig gode artikler.
Min have er fyldt med forskellige palmer...så sig endelig til hvis jeg kan hjælpe med noget.
(En anden sjov palme jeg har haft held med er Sabal Minor...meget hårdfør.)

Go' weekend
Henrik