søndag den 6. februar 2011

Lette lavendel stiklinger

Jeg er vild med lavendel


Normalt tager jeg stiklinger af lavendel i maj og september, men under juleferien i Frankrig kunne jeg ikke dy mig for lige at klippe 44 stk. af en lavendel på stedet. Dette skulle vist være en "Grosso" men den har et mere gråt løv en den danske variant jeg har hjemme, samt lyse violette blomster.
Jeg har tidligere taget ganske få stiklinger, og disse har efter 1 år stadig samme farver, hvorfor det ikke er solen der bleger den.


Stiklingerne er sat den 11 januar, og her nu under en måned efter er der allerede rødder. Succes raten ligger på  imponerende 90 %, mit normale i drivhuset er ca. 60 %, men den har stået på gulvvarmen indenfor. Så blandt alle diverse frø man sår, kan man lige tage et par lavendler sætte dem på gulvvarmen foran terrassevinduet og have udplantningsplanter klar til april.
Fremgangsmåden er den vanlige. Man tager et 1 års stykke af med hæl, jordblanding 50% så og priklemuld 50% grus/sand. Stiklingen sættes 3 cm ned. Man kan med fordel benytte gennemsigtige tomat bakker, så man  kan se de nye rødder.

11 kommentarer:

Kristin Aurdal sagde ...

Det vae slett ikke dumt, takk for tipset. Jeg trenger en liten hekk av lavendel, og tenkte jeg skulle ta masse stiklinger til våren, men kanskje jeg kan gjøre det allerede nå og sette de inne.
Får se om morgen om ikke snørn har reist fra bedet.

Henrik sagde ...

Selv tak, jeg er selv blevet helt bidt og optimistisk. Sne har vi ikke mere af lige nu.
Henrik

Frøken Solhat sagde ...

Tak for tip Henrik.......måske man skulle prøve at forøge bestanden. Har kun "Hidcote blue" eller noget lignende så det må blive den der skal forøges her.

.....eeeeeelsker duften :0)

Godastunder-tokigaidéer sagde ...

Visst är det härligt att man kan ta egna
sticklingar. Jag sätter mina direkt i jorden ute.
Jag är en stor lavendel tok, älskar den doften....

Anna

Henrik sagde ...

Jeg har også prøvet at sætte dem direkte i jorden, men må indrømme med meget begrænset succes. Måske tiden er inde til at prøve igen til foråret.
Under alle omstændigheder skal jeg have udvidet mit sortiment.
Henrik

Kristine M.V. Hansen sagde ...

Wow Henrik - jeg var ikke lige klar på, at det kunne gøres i december! Jeg har kun et par købelavendler fra sidste sommer plantet random i bedende. Man SKAL da have lavendler. Jeg havde bare ikke lige tænk over, hvor de skulle være. :-) Jeg kunne nemt bruge flere.

Jeg har lidt for let ved at forelske mig i alt muligt. Tomater, solhat, georginer... ingen af delene har rigtig interesseret mig før jeg fik haven. Sjovt som ens interesser flytter sig.

Glæder mig stadig meget til rigtig at kunne få gang i forspiringen. Mine cephalophara er allerede spiret - de blev sået i lørdags. På brevet står der, de skal sås i februar/marts, og at de er 10-14 dage om at spire... det er jo alt for tidligt. Argh. Måske de har fornemmet, at jeg ikke kan vente med at se friskt grønt!

Jeg vil bestemt gerne snakke plantebytte... alt for et påskud til at komme og besøger jer :-)

Gro sagde ...

Nej tænk at det kunne lade sig gøre, skønt. Har også være inde og kigge på www.lavendelbo.dk sikke en masse skønne LAvendler de har. Jeg har prøvet uden held at lave stiklinger:-(. Og sidst forår prøvede jeg at så Lavendel selv. Ja det var kun 3 stk der blev til noget:-) Det er bedre en ingen ting hi hi.
Mange hilsner Gro

Henrik sagde ...

Hej Gro.
Jeg havde heller ikke held med lavendel stiklinger de første par år, var faktisk på nippet til at opgive, det skulle jo være så nemt. Men så prøvede jeg metoden med hæl, og det virkede 60 % slog rod på stiklinger fra august, da jeg kiggede i midt oktober. Så giv ikke op. Nå ja og velkommen på min blog.
Henrik

Didde sagde ...

Hej Henrik,

Super indlæg! Jeg vil straks gå ud og røve lidt af min ene lavendel. Jeg har også prøvet med urtestiklinger og det er aldrig rigtig lykkes, så jeg vil prøve med hælstiklinger og så tage dem indenfor.
Min plan er nemlig at lave en lavendel hæk langs hele huset, så det er 18 meter der skal beplantes.
Du er kommer på min blogliste med det vuns!

Didde

Henrik sagde ...

Hej Didde.
Lavendel er et must. prøv hjemmesiden www.lavendelbo.dk Hun har tror jeg DK's største udvalg af lavendel.
Selv har jeg ca. 11 sorter og har bestilt yderligere 7 forskellige fra lavendelbo.
Henrik

Unknown sagde ...

Hej Henrik

Jeg har nu klippet mine lavendler ned. Alle de grene jeg har klippet af har jeg samlet i bunder af ca. 10 stk og blot stoppet i jorden. Der er stadig (visen) blomsterhoved på grenene, skal de klippes af? Og i det hele taget, vil de muligvis blive til noget ved blot at stoppe grenene i jorden?

Vh Janne